Gyümölcsök gyógyító hatásai

Áfonya

    Hazája É- és Közép-Európa, dél felé csak hegyvidéken, havasokon él. É-Amerikában keresztezés eredményeként nagy termésű formákat hoztak létre. Nálunk védendő, ritka növény.   Az áfonya gyógyító hatásai: 1. megszárítva: bélhurut, hasmenés ellen, 2....

—————

Alma

    A vadalma Európában mindenütt honos, de a kultúrfajták ősei Ny- és Közép-Ázsiából Származnak   Az  alma gyógyító hatásai: 1. vérnyomáscsökkentő, 2. csökkenti a koleszterin és a vérzsírok szintjét, 3. javítja az immunrendszert, 4. szíverősítő, 5. javítja...

—————

Ananász

  A trópusi D-Amerikában honos. Ma már mindenütt termesztik, ahol egész évben meleg van, és a trópusi esők esnek.   Az ananász gyógyító hatásai: 1. javítja a fehérje-egyensúlyt, 2. csökkenti a hasnyálmirigy terhelését, 3. enyhíti a bélműködés zavarait, 4. segíti az...

—————

Aszalt szilva hatásai

  Az utóbbi években egyre többet hallani a sejtkárosító szabad gyökökről, illetve az antioxidáns hatású gyümölcsökről.   Táplálkozástudományi professzorok ezidáig úgy vélték, hogy az erdei gyümölcsök rendelkeznek a legnagyobb szabadgyök-semlegesítő hatással, azonban a...

—————

Avokádó

    Mexikóban és Közép-Amerikában őshonos, de már elterjedt szerte a világon a forró területeken.   Az avokádó gyógyító hatásai: 1. mindenkinek ideális, aki állati zsírokat nem fogyaszthat, 2. segít a fogyókúrában, 3. kissé csökkenti a vércukorszintet, 4. fokozza...

—————

Banán

Banán
  Valószínűleg a Távol-Keletről származik.   A banán gyógyító hatásai 1. jelentős K-tartalma segíti a sejtek normális működését, 2. csökkenti az idegességet, fáradtságot, segít az alvászavaroknál, 3. jó hatása van az emésztési zavarokra, 4. a szívműködési zavarokat...

—————

Boróka

  Főleg a mediterrán területeken tenyészik, de szerte a világon megtalálható. Bogyója 3 évig érlelődik, ilyenkor kb. 1 cm átmérőjű, gömbölyű és nagyon lédús.   Boróka gyógyító hatása: 1. elpusztítja a káros gombákat, így méregtelenítő a belekben, vesében, 2. segít kiüríteni...

—————

Citrom

  Trópusi, szubtrópusi gyümölcs. Valószínűleg Indiából vagy Kínából származik. Az idők folyamán elterjedtek a Földközi-tenger egész medencéjében. A citrom gyógyító hatása 1. erősíti az immunrendszert, véd a fertőzések ellen, 2. serkenti a gyomorsósav termelődését, 3. aktiválja a...

—————

Cseresznye

  Valószínűleg Kis-Ázsiából terjedt el mára már az egész világon. Az eurázsiai vad fajtákból sok értékes fajtát nemesítettek.   A cseresznye gyógyító hatása: 1. 1 hétig napi 25 dkg cseresznye fogyasztása már kedvező hatású a köszvénynél, 2. semlegesíti a sejtkárosító szabad...

—————

Cseresznye és meggy

Cseresznye és meggy
 Cseresznye és meggy a köszvény ellen A cseresznye és meggy olyan drasztikus mértékben csökkentheti a krónikus gyulladásokat a szervezetben, hogy ténylegesen enyhítheti az ízületi gyulladás tüneteit és csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek és cukorbetegség kialakulásának...

—————

Datolya

  A datolyapálma É-Afrikában és Elő-Ázsiában otthonos, 30 m magasra is megnő. Ha gyökerei elegendő vízhez jutnak, még a perzselő hőséget is jól tűri.   A datolya gyógyító hatása: 1. a szellemi frissességet, koncentrálóképességet fokozza, éberré, elevenné tesz, 2. serkenti a...

—————

Egres

  Európában őshonos. Ligetes erdőkben, sziklás erdőkben, magashegységekben él. É- Amerikában más egresfajok őshonosak, ezekkel is keresztezték az európai fajokat.   Az egres gyógyító hatása: 1. gazdag szilícium tartalma a kötőszövetek felépítésében, méregtelenítésben...

—————

Eper

Eper - mint gyógyító gyümölcs! Tudta, hogy a piros, ízletes és lédús földieper milyen jótékony hatással van a szervezetedre? Meleg napokon remek szomjoltó, fogyasztása a jóllakottság érzését kelti, ezáltal kiváló partner a fogyókúrában, vértisztító hatása pedig segít a salakanyagok és...

—————

Földieper

  Egész Európában őshonos.   A szamóca gyógyító hatása: 1. gyulladás gátló, 2. baktériumellenes, 3. a nehézfémeket megköti, 4. csökkenti az emésztési panaszokat, a puffadást, 5. folsav tartalma a sejtnövekedés és vérképzés elősegítője, 6. vérnyomáscsökkentő, 7....

—————

Füge

  Keletről származik, de elvadulva egész D-Európában elterjedt. Termesztik Spanyolországban, Portugáliában, D-Franciaországban, D-Olaszországban, Törökországban, Cipruson. Nálunk is sok kertben ültetik. Gyógyhatásának ismerete alapján a legrégebben használt gyógynövények...

—————

Kivi

  Kínából származik, kínaiegres néven ismerték korábban. A növény először Új-Zélandra és Ausztráliába, majd Kaliforniába, Chilébe, Izraelbe, D-Európába is elkerült. Kúszó cserje. A molyhosan szőrös héj miatt jól tűri a szállítást, ezért kevésbé kezelik vegyszerekkel.   A...

—————

Körte

  A vadkörte őshonos Európában, de a nemes körték többféle vadon élő körte őstől Ázsiából származnak.   A körte gyógyító hatása: 1. salaktalanít, 2. szünteti az emésztési zavarokat, 3. szabályozza a vízháztartást, 4. csökkenti a vese- és hólyagpanaszokat, 5. vérképző...

—————

Málna

  Őshonos Európában, délen a hegyvidékre húzódik vissza. A középkor óta termesztik kertekben.   A málna gyógyító hatása: 1. magas A-vitamintartalma miatt természetes gyógyhatású több szembetegségnél, látászavarnál, a kínai természetgyógyászatban a gyengelátás és a...

—————

Mangó

  K-Indiából származik, de mindenhol elterjedt, ahol meleg, páradús az éghajlat. Lehet olyan kicsi, mint egy őszibarack, de olyan nagy is, mint egy sárgadinnye. Csodálatosan szép látványt nyújt a hinduk szent fája, a legkülönbözőbb színű levelekben pompázó mangó, melynek gyümölcse is...

—————

Narancs

  Eredetileg DK-Ázsia meleg vidékeiről, D-Kínából származik. Ma már valamennyi kontinensen termesztik, ahol az éghajlat lehetővé teszi.   A narancs gyógyító hatása: 1. C-vitamin tartalma serkenti a sejtműködést, 2. növeli az életerőt, 3. frissít, segít a...

—————

Őszibarack

  Eredetileg Kínából származik.     Az Őszibarack gyógyítóhatása: 1. véd az erős napsugárzás ellen *, 2. erősíti az immunrendszert, 3. kivédi a szabad gyököket, 4. jó hatással van a kötőszövetekre, erekre, 5. hasznos a szívnek, a vérkeringésnek, 6. igazi...

—————

Papaja

  Közép- és D-Amerikában őshonos. Meleg, párás éghajlati területen terem. A Föld egész trópusi övezetében elterjedt.   A papaja gyógyító hatása: 1. A-vitamin provitaminja bőségesen van benne, ami erősíti a látást, 2. fokozza a sejtek életképességét, 3. és védi a...

—————

Ribizli (János napi bogyó)

  Az erdei ribizli a Kárpát-medencében őshonos, nemesítés során került a kertekbe. A fekete ribizli elterjedési területe Közép-Szibériáig tart. Savanyú szupergyógyszer - ez a név is megilleti - minden szemben 2 mg C-vitamin található.   A ribizli gyógyító hatása: 1....

—————

Sárga- és görögdinnye.

  A görögdinnye Afrika trópusi tájain őshonos, míg a sárgadinnye hazája India. Ez utóbbit már honfoglaló őseink is fogyasztották.     A dinnyék gyógyító hatásai: 1. sok bennük a karotin, ami szervezetünkben A-vitaminná alakul, ez serkenti a géneket, 2. fokozza az...

—————

Sárgabarack

  A kajszi őshazája Közép-Ázsia és Kína. Pakisztánban, a Karakorum magas hegyvidékén élő népcsoport átlagéletkora 10 évvel is meghaladja a közép-európai átlagot. Vélhető, hogy a kajszi fogyasztása is szerepet játszik ebben. A kajszinak bizonyítottan fiatalító hatása...

—————

Szeder

  Legalább 300-400 vadon élő szederfaj él Európában. Nemesített fajtái alkalmasak kerti termesztésre.   A szeder gyógyító hatása: 1. erősíti az immunrendszert, 2. jó a vénás és visszérbetegségeknél, aranyérnél, 3. gátolja a nyálkahártyák gyulladását, 4. stresszoldó, 5....

—————

Szilva

  Közel-Keletről és a Földközi-tenger K-i vidékéről ered. Ha kicsit több szilvát eszünk a kelleténél, akkor érvényesülhet ennek a csodálatos gyümölcsnek a hashajtó hatása, ami azért remek, mert a fölösleges salakanyagoktól megszabadulhat szervezetünk. Emellett az idegrendszerünkre, a...

—————

Szőlő

  A meleg, mediterrán tájakról származik. Már az antik korokban megkezdték nemesítését, a szőlőlé nagyszerű gyógyhatásai miatt.   A szőlő gyógyító hatása: 1. Az emésztési problémák hatásos ellenszere, 2. fokozza a víz eltávolítását, valósággal kimossa a szervezetet, 3....

—————

Zöld dió

Zöld dió
A zöld csoda. Nagymamáink féltve örzőtt kincse A csonthéját még ki nem fejlesztett, fiatal, zöld termés a zöld dió, amely csak akkor fogyasztható, ha belül még puha. A hibátlan darabok szedését és átválogatását az optimális hőmérsékleten való áztatás és hosszú érlelés, a fűszerek gondos...

—————