RÉTESEK

Házi rétes készítés kész réteslapból

A hagyományos rétes készítése voltaképpen egyszerű művelet, de nagy gyakorlatot kíván és eléggé időigényes. A Jó Rétes Kft készen kapható, friss réteslapjaiból is inycsiklandozó házi rétest készíthetünk, kezdő háziasszonyok is bátran vállalkozhatnak rá!

Hozzávalók 2 rúd/12 szelet réteshez: tetszés szerinti töltelék, 10 dkg vaj vagy margarin, 2x4 kész réteslap, zsemlemorzsa.

Elkészítés: Az egyes receptekben foglaltak szerint elkészítjük a tetszés szerinti tölteléket. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A sütőbe való tepsit kibéleljük sütőpapírral. A vajat vagy margarint felolvasztjuk. 4 réteslapot patyolattiszta konyharuhára fektetünk, óvatosan lapokra bontjuk őket, mindegyiket megpöttyözzük a zsiradékkal, a felső lapot pedig egyenletesen megkenjük vele. Megszórjuk a receptben megadott mennyiségű zsemlemorzsa felével, és a széleken 3-3 cm-t üresen hagyva egyenletesen beterítjük vagy megkenjük a töltelék felével (a gyümölcsös tölteléket általában lazán terítjük-szórjuk, a krémesebb-pépesebb állagúakat rúdszerűen szoktuk a réteslapra halmozni). A konyharuha segítségével előbb két oldalt felhajtjuk a töltelékre a tésztaszéleket, majd hosszanti irányban, ugyancsak a konyharuha segítségével, szorosan feltekerjük. Két kézzel alányúlva óvatosan a tepsibe fektetjük a tekercset úgy, hogy a hajtás széle kerüljön alulra, és azonnal megkenjük olvasztott vajjal vagy margarinnal.

Ugyanezt tesszük a maradék 4 réteslappal is, és a forró sütőben enyhe pirulásig sütjük (a töltelék tömegétől függően 20-30 perc). A rétest azonnal sütni kell, mert elázik a tésztája! Langymelegen a legfinomabb. Ha nem fogy el azonnal, tüllhálóval vagy ritka szövésű konyharuhával lazán letakarva tároljuk (alufólia alatt vagy lefedett dobozban-tálban megereszkedik, elázik!).

A töltelék recepteket lásd lejjebb. 


Rétes töltelékek

Káposztatöltelék:

80 dkg-1 kg káposztát legyalulunk, kicsit megsózzuk, s fél órát állni hagyjuk, s kicsavarjuk. 5 dkg megforrósított zsírban először fedő alatt, kevés vízzel pároljuk, majd félidőtől fedő nélkül sárgára pirítjuk. Ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, vagy cukorral. Ezt a rétest sütés után nem...

—————

Almatöltelék:

1 kg tisztított, reszelt almát pároljunk meg, míg leve elfő, majd 10 dkg cukorral keverjük, s fahéjjal ízesítjük.Amennyiben jó érett az alma, párolás nélkül is felhasználhatjuk, reszelve, vagy egészen vékonyra szeletelve. Csak akkor édesítjük, amikor a töltésre kerül a sor, mert sok levet...

—————

Máktöltelék

30 dkg mákot 10 dkg kristálycukorral elkeverünk, majd így vegyesen kávédarálóval finomra darálunk. Kb. fél dl liter tejjel elkeverünk, majd állandó kevergetés közben felfőzzük. Kicsit veszt a folyékonyságából, de vigyázzon, hogy ne égjen el.

—————

Meggyes töltelék

  A kimagozott, lecsepgetetett (jól kinyomkodott) meggyet (kb. 40 dkg)  15 dkg darált dióval, 7 dkg kristály cukorral, 1 evőkanál zsemlemorzsával és kb. 1 mokkáskanálnyi fahéjjal előzetesen alaposan elkevert eleggyel keverjük el.

—————

Szőlős rétes

  HOZZÁVALÓK 2 réteslap, 5 dkg vaj, 10 dkg cukor, 3 tojás, 30 dkg túró, citromhéj, 2 evőkanál dara 50 dkg szőlő, 1 dl tejföl. ELKÉSZÍTÉSE Az 5 dkg vajat, a 8 dkg cukrot és a reszelt citromhéjat habosra keverjük. Hozzáadjuk az áttört túrót és a darát. A tojásfehérjéből 2 dkg cukorral kemény...

—————

Túrótöltelék:

50 dkg tört túrót ízesítünk csipetnyi sóval, hozzáadunk 3 dkg vajat, 3 tojás sárgáját, 3-4 evőkanál cukrot, reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot, 5 dkg mazsolát, egy púpozott evőkanál búzadarát. Finomabb, amennyiben pár kanál tejföllel is meglocsoljuk a tölteléket. Ha a túró nem túl száraz, ezt is...

—————