Tinktúra készítése

 

A tinktúra növényi anyagok alkoholos kivonata. Készíthetjük egyféle gyógynövényből, illetve többféle növényt tartalmazó kivonatot is készíthetünk. 

Készítésénél a növényi részeket összeaprítjuk és gyógyszertárban kapható tömény 96 % -os, vagy 1/3 rész vízzel hígított alkoholban, vagy jó minőségű, biztos helyről származó borban áztatjuk. Az áztatáshoz könnyen kezelhető, széles szájú üveget használjunk, amelyet az anyag elhelyezése után lefedünk.

Az áztatás hőmérséklete 10- 0 C' között legyen! Ennél melegebb helyen az alkohol párolgása miatt nem szabad végezni az áztatást! Az áztatás ideje 6 - 8 nap.

Ezután a folyadékot ruhán átszűrjük, a visszamaradt anyagot alaposan kinyomkodjuk. Az így nyert szüredéket vászonkendőben, vagy tölcsérbe helyezett vattán, vagy szűrőpapíron újra átszűrjük, hogy áttetsző folyadékot kapjunk. Ez a tinktúra a növények hosszú éveken át eltartható gyógyanyagait tartalmazza!

Ha van cseppentős üvegünk akkor abba töltsük, ha nincs, akkor megfelel másfajta üveg is. Mivel ebből kicsi mennyiség kell, érdemes több kisebb üvegbe tölteni. Használatkor a tinktúrából pár cseppet, vagy egy fél mokkáskanálnyi mennyiséget keverünk vízbe, teába, üdítőbe.


Tinktúrák:

Propolisz tinktúra

  Elkészítése: 100 g, 80-96%-os alkoholhoz, jégszekrényben tartott "dermedt" propoliszból 20 g-ot reszelünk. Az alkoholt a propolisszal együtt 30-40 °C-ra felmelegítjük és jól összerázzuk....

—————

Vadgesztenye tinktúra

Elkészítése: 40 g száraz vadgesztenye termését ledaráljuk kávéőrlőn, 20-30 napig áztatjuk 200 ml 70°-os etilalkoholban, többször fel rázzuk naponta. Vattán keresztül egy tölcsér segítségével...

—————