Gyümölcsök gyógyító hatásai
Áfonya
Hazája É- és Közép-Európa, dél felé csak hegyvidéken, havasokon él.
É-Amerikában keresztezés eredményeként nagy termésű formákat hoztak létre.
Nálunk védendő, ritka növény.
Az áfonya gyógyító hatásai:
1. megszárítva: bélhurut, hasmenés ellen,
2....
—————
Alma
A vadalma Európában mindenütt honos, de a kultúrfajták ősei Ny- és Közép-Ázsiából
Származnak
Az alma gyógyító hatásai:
1. vérnyomáscsökkentő,
2. csökkenti a koleszterin és a vérzsírok szintjét,
3. javítja az immunrendszert,
4. szíverősítő,
5. javítja...
—————
Ananász
A trópusi D-Amerikában honos. Ma már mindenütt termesztik, ahol egész évben meleg
van, és a trópusi esők esnek.
Az ananász gyógyító hatásai:
1. javítja a fehérje-egyensúlyt,
2. csökkenti a hasnyálmirigy terhelését,
3. enyhíti a bélműködés zavarait,
4. segíti az...
—————
Aszalt szilva hatásai
Az utóbbi években egyre többet hallani a sejtkárosító szabad gyökökről,
illetve az antioxidáns hatású gyümölcsökről.
Táplálkozástudományi professzorok ezidáig úgy vélték, hogy az erdei
gyümölcsök rendelkeznek a legnagyobb szabadgyök-semlegesítő hatással,
azonban a...
—————
Avokádó
Mexikóban és Közép-Amerikában őshonos, de már elterjedt szerte a világon a forró
területeken.
Az avokádó gyógyító hatásai:
1. mindenkinek ideális, aki állati zsírokat nem fogyaszthat,
2. segít a fogyókúrában,
3. kissé csökkenti a vércukorszintet,
4. fokozza...
—————
Banán
Valószínűleg a Távol-Keletről származik.
A banán gyógyító hatásai
1. jelentős K-tartalma segíti a sejtek normális működését,
2. csökkenti az idegességet, fáradtságot, segít az alvászavaroknál,
3. jó hatása van az emésztési zavarokra,
4. a szívműködési zavarokat...
—————
Boróka
Főleg a mediterrán területeken tenyészik, de szerte a világon megtalálható.
Bogyója 3 évig érlelődik, ilyenkor kb. 1 cm átmérőjű, gömbölyű és nagyon lédús.
Boróka gyógyító hatása:
1. elpusztítja a káros gombákat, így méregtelenítő a belekben, vesében,
2. segít kiüríteni...
—————
Citrom
Trópusi, szubtrópusi gyümölcs. Valószínűleg Indiából vagy Kínából származik. Az idők
folyamán elterjedtek a Földközi-tenger egész medencéjében.
A citrom gyógyító hatása
1. erősíti az immunrendszert, véd a fertőzések ellen,
2. serkenti a gyomorsósav termelődését,
3. aktiválja a...
—————
Cseresznye
Valószínűleg Kis-Ázsiából terjedt el mára már az egész világon. Az eurázsiai vad
fajtákból sok értékes fajtát nemesítettek.
A cseresznye gyógyító hatása:
1. 1 hétig napi 25 dkg cseresznye fogyasztása már kedvező hatású a köszvénynél,
2. semlegesíti a sejtkárosító szabad...
—————
Cseresznye és meggy
Cseresznye és meggy a köszvény ellen
A cseresznye és meggy olyan drasztikus mértékben csökkentheti a krónikus gyulladásokat a szervezetben, hogy ténylegesen enyhítheti az ízületi gyulladás tüneteit és csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek és cukorbetegség kialakulásának...
—————
Datolya
A datolyapálma É-Afrikában és Elő-Ázsiában otthonos, 30 m magasra is megnő. Ha
gyökerei elegendő vízhez jutnak, még a perzselő hőséget is jól tűri.
A datolya gyógyító hatása:
1. a szellemi frissességet, koncentrálóképességet fokozza, éberré, elevenné tesz,
2. serkenti a...
—————
Egres
Európában őshonos. Ligetes erdőkben, sziklás erdőkben, magashegységekben él. É-
Amerikában más egresfajok őshonosak, ezekkel is keresztezték az európai fajokat.
Az egres gyógyító hatása:
1. gazdag szilícium tartalma a kötőszövetek felépítésében, méregtelenítésben...
—————
Eper
Eper - mint gyógyító gyümölcs!
Tudta, hogy a piros, ízletes és lédús földieper milyen jótékony hatással van a szervezetedre?
Meleg napokon remek szomjoltó, fogyasztása a jóllakottság érzését kelti, ezáltal kiváló partner a fogyókúrában, vértisztító hatása pedig segít a salakanyagok és...
—————
Földieper
Egész Európában őshonos.
A szamóca gyógyító hatása:
1. gyulladás gátló,
2. baktériumellenes,
3. a nehézfémeket megköti,
4. csökkenti az emésztési panaszokat, a puffadást,
5. folsav tartalma a sejtnövekedés és vérképzés elősegítője,
6. vérnyomáscsökkentő,
7....
—————
Füge
Keletről származik, de elvadulva egész D-Európában elterjedt. Termesztik
Spanyolországban, Portugáliában, D-Franciaországban, D-Olaszországban,
Törökországban, Cipruson.
Nálunk is sok kertben ültetik.
Gyógyhatásának ismerete alapján a legrégebben használt gyógynövények...
—————
Kivi
Kínából származik, kínaiegres néven ismerték korábban. A növény először Új-Zélandra és
Ausztráliába, majd Kaliforniába, Chilébe, Izraelbe, D-Európába is elkerült.
Kúszó cserje.
A molyhosan szőrös héj miatt jól tűri a szállítást, ezért kevésbé kezelik vegyszerekkel.
A...
—————
Körte
A vadkörte őshonos Európában, de a nemes körték többféle vadon élő körte őstől
Ázsiából származnak.
A körte gyógyító hatása:
1. salaktalanít,
2. szünteti az emésztési zavarokat,
3. szabályozza a vízháztartást,
4. csökkenti a vese- és hólyagpanaszokat,
5. vérképző...
—————
Málna
Őshonos Európában, délen a hegyvidékre húzódik vissza.
A középkor óta termesztik kertekben.
A málna gyógyító hatása:
1. magas A-vitamintartalma miatt természetes gyógyhatású több szembetegségnél,
látászavarnál, a kínai természetgyógyászatban a gyengelátás és a...
—————
Mangó
K-Indiából származik, de mindenhol elterjedt, ahol meleg, páradús az éghajlat.
Lehet olyan kicsi, mint egy őszibarack, de olyan nagy is, mint egy sárgadinnye.
Csodálatosan szép látványt nyújt a hinduk szent fája, a legkülönbözőbb színű
levelekben pompázó mangó, melynek gyümölcse is...
—————
Narancs
Eredetileg DK-Ázsia meleg vidékeiről, D-Kínából származik. Ma már valamennyi
kontinensen termesztik, ahol az éghajlat lehetővé teszi.
A narancs gyógyító hatása:
1. C-vitamin tartalma serkenti a sejtműködést,
2. növeli az életerőt,
3. frissít, segít a...
—————
Őszibarack
Eredetileg Kínából származik.
Az Őszibarack gyógyítóhatása:
1. véd az erős napsugárzás ellen *,
2. erősíti az immunrendszert,
3. kivédi a szabad gyököket,
4. jó hatással van a kötőszövetekre, erekre,
5. hasznos a szívnek, a vérkeringésnek,
6. igazi...
—————
Papaja
Közép- és D-Amerikában őshonos. Meleg, párás éghajlati területen terem. A Föld egész
trópusi övezetében elterjedt.
A papaja gyógyító hatása:
1. A-vitamin provitaminja bőségesen van benne, ami erősíti a látást,
2. fokozza a sejtek életképességét,
3. és védi a...
—————
Ribizli (János napi bogyó)
Az erdei ribizli a Kárpát-medencében őshonos, nemesítés során került a kertekbe.
A fekete ribizli elterjedési területe Közép-Szibériáig tart.
Savanyú szupergyógyszer - ez a név is megilleti - minden szemben 2 mg C-vitamin
található.
A ribizli gyógyító hatása:
1....
—————
Sárga- és görögdinnye.
A görögdinnye Afrika trópusi tájain őshonos, míg a sárgadinnye hazája India. Ez utóbbit
már honfoglaló őseink is fogyasztották.
A dinnyék gyógyító hatásai:
1. sok bennük a karotin, ami szervezetünkben A-vitaminná alakul, ez serkenti a géneket,
2. fokozza az...
—————
Sárgabarack
A kajszi őshazája Közép-Ázsia és Kína.
Pakisztánban, a Karakorum magas hegyvidékén élő népcsoport átlagéletkora 10 évvel
is meghaladja a közép-európai átlagot. Vélhető, hogy a kajszi fogyasztása is szerepet
játszik ebben. A kajszinak bizonyítottan fiatalító hatása...
—————
Szeder
Legalább 300-400 vadon élő szederfaj él Európában.
Nemesített fajtái alkalmasak kerti termesztésre.
A szeder gyógyító hatása:
1. erősíti az immunrendszert,
2. jó a vénás és visszérbetegségeknél, aranyérnél,
3. gátolja a nyálkahártyák gyulladását,
4. stresszoldó,
5....
—————
Szilva
Közel-Keletről és a Földközi-tenger K-i vidékéről ered.
Ha kicsit több szilvát eszünk a kelleténél, akkor érvényesülhet ennek a csodálatos gyümölcsnek a hashajtó hatása, ami azért remek, mert a fölösleges salakanyagoktól megszabadulhat szervezetünk. Emellett az idegrendszerünkre, a...
—————
Szőlő
A meleg, mediterrán tájakról származik.
Már az antik korokban megkezdték nemesítését, a szőlőlé nagyszerű gyógyhatásai
miatt.
A szőlő gyógyító hatása:
1. Az emésztési problémák hatásos ellenszere,
2. fokozza a víz eltávolítását, valósággal kimossa a szervezetet,
3....
—————
Zöld dió
A zöld csoda. Nagymamáink féltve örzőtt kincse
A csonthéját még ki nem fejlesztett, fiatal, zöld termés a zöld dió, amely csak akkor fogyasztható, ha belül még puha. A hibátlan darabok szedését és átválogatását az optimális hőmérsékleten való áztatás és hosszú érlelés, a fűszerek gondos...
—————
Tételek: 1 - 29 ból 29