Milyen a jó borospohár?

 

 

Milyen szempontoknak kell megfelelnie a jó borospohárnak. 


A szár alapvető: Minőségi borokat általában olyan pohárból iszunk, amelynek szára van. Ez két dolog miatt is fontos: egyrészt kezünk melegével nem emeljük a poharunkban található bor hőmérsékletét, csak ha kifejezetten ezt akarjuk, másrészt az esetleges falatozástól zsíros ujjainkkal nem koszoljuk össze a pohár falát. Ez utóbbi nem higiéniai szempontból zavaró, de elvezet minket a következő ponthoz.

Az egyszerűség jobb: Kerüld a mintás, karcolt vagy színezett poharakat, hiszen a pohár falát borító színek vagy minták megakadályozzák azt, hogy eredeti, természetes szépségében lásd a pohárban lévő bort. Ez persze nem azt jelenti, hogy meg kell szabadulnod minden olyan pohártól, amelyre rákerült egy-egy esemény vagy pincészet logója, hiszen ezek nem annyira hangsúlyosak, hogy az zavaró lenne.

A forma befolyásolja az illatokat: Az ideális boros pohár legyen szinte bármilyen formájú, alapvetően egy tulipánra emlékeztet. A kehely először szélesedik, majd eléri legnagyobb keresztmetszetét, és onnantól szűkülni kezd. Ez azért lényeges, mert sokkal könnyebb egy ilyen pohárból kiérezni az illatokat, hiszen azt kifejezetten úgy alakították ki, hogy az orrhoz terelje a bor páráját.