BORÍVÓK 10 PARANCSOLATA:

1. – Bort soha ne igyál éhgyomorra! (Mert az alkohol sokkal hamarabb megárt.)

2. – Borivás előtt ne egyél édes ételeket!(Hiszen félreviszi az ízérzékelésünket. Ez alól a desszertborok jelenthetnek kivételt.)

3. – Mindig légy figyelemmel a bor hőmérsékletére! (Minden bor a megfelelő hőmérsékleten tudja a legtökéletesebb arcát mutatni. Általában a fehérborokat és rozékat hidegebben kóstoljuk, mint a vörösborokat.)

4. – A bort mindig lassan igyad! (Az íze csak lassú ivásnál mutatkozik, gyorsan inkább csak megárt. Ha szomjas vagy, igyál vizet inkább a bor előtt, hiszen az alkohol dehidratál, csak még szomjasabb leszel a bortól.)

5. – Ügyelj a palackos bor helyes felbontására, tiszta kendővel töröld meg a palack nyílását! (Nehogy bármilyen szennyező anyag kerüljön a borba.)

6. – Apró kortyokban élvezd a bort! (Sőt, ha tudsz, próbálj kis levegőt is beszívni a korttyal, hogy még több aroma szabaduljon fel a szádban.)

7. – Nemes fajbort soha ne keverj vízzel! (Ezzel persze kánikulában lehet vitatkozni, de az igaz, hogy a bor valódi arcát önmagában mutatja meg. De ne feledd, a bor alkohol, igyál sok vizet is, amikor kóstolgatsz.)

8. – Szeresd, de légy erősebb a bornál! (Mert az alkohol becsapós, és könnyen részegséget okozhat.)

9. – Jobban ízlik a bor, ha eszel valami “hozzá illőt”. (A borok és ételek társítása külön szakma, többek között ez a  dolga a sommelier-nek.)

10. – Bármikor, mielőtt bort iszol, egy pillanatra gondolj mindig arra, hogy mennyi fáradságos, verejtékes munka van ebben a pohárnyi nedűben!