Gyógynövények

—————

—————


Gyógynövények

 

Acsalapu

Kalaplapu, nagy szattyú  (Petasites hybridus).  Hegyvidéki patakok mentén, forrásos, vizenyős helyeken terem, évelő növény. Hatása elősegíti a nyálkiválasztást, izzasztó és köhögéscsillapító. Teáját légzőszervi megbetegedések ellen, asztmás bántalmak enyhítésére, a légzés könnyítésére használják. Főzetét külsőleg torokgyulladás ellen öblögetésre is használják. A gyökeréből készült tea  köptető, izzasztóideges fejfájást, migrént megszüntető házi szer. A leveleket a népi gyógyászatban gyulladások és kelések borogatására is használják. Nem szabad összetéveszteni a martilapu és a bojtorjánlapu gyógynövényekkel.

 

Akác

Fehér akác (Robinia pseudoacacia) Észak Amerikából származik, nálunk, kisebb nagyobb erdőségeket alkot. Utak mellé, házak mellé szívesen ültetik. Az akácvirág tea köhögéscsillapító, enyhe hashajtó, a túlzott gyomorsavképzést megakadályozó hatású. Teakeverékekben íz javítóként alkalmazzák.

 

Aloe

Eredetileg délnyugat Arábiából származik, és föníciai és görög kereskedők terjesztették el. Az aloé felhasználási köre igenszéles: kozmetika, gyógyászat, étkezési kiegészítő. Az aloé-gélt szőrtüszőgyulladásra, neurodermitiszre, sebekre és égésekre alkalmazzák. Gyomorkeserűként és az epekiválasztás serkentésére is alkalmazzák. Az aloé hashajtó hatását a német szövetségi egészségügyi hivatal is elismerte. Mivel erős hashajtó bélelzáródás esetén nem tanácsos használni. Rendszeres szedése nem ajánlott kiváltképp terhesség idején. Túladagolása vesekárosodást és kólikát idézhet elő, huzamosabb felhasználás esetén kálium hiányt idézhet elő. Homeopatikus tinktúrája segít az emésztőszervek gyengesége, hasmenés és vastagbélhurut esetén. Adalékként füstölőszerekhez is használják.

 

Angyalfű

Orvosi angyélika (Angelica archangelica). Európa magasabb hegyvidékein, alhavasi tájain honos, nálunk termesztik. A növény minden részét felhasználják. Teakeverékekben használják, étvágyjavító, emésztést serkentő, vizelethajtó, vértisztító, szélhajtó, nyálkaoldó, idegerősítő, izzasztó, felfúvódást megszüntető, ezen kívül gyomor és epebántalmak ellen használható. Szeszes kivonatát reuma elleni bedörzsölőkhöz adják.

 

Ánizs

Közönséges ánizs, csillag ánizs (Pimpinella anisum L.) Eredeti származási helye a földközi tenger melléke, nálunk termesztik. Teája serkenti az emésztést, étvágyjavító, nyálkaoldó, görcsoldó, epekiválasztást elősegítő, csecsemők szélhajtó teája. Szoptató anyák a tejszaporító hatásáért tartják becsben. Az illóolaját a szájápolásban is felhasználják. Tetű elleni bedörzsölő szerekhez és a házi állatok férgeit űző szerekhez is adják.

 

Apróbojtorján

Párló fű (Agrimonia eupatoria L.) A rózsafélék családjába tartozik, erdők szélén, cserjés-füves helyeken, árokpartokon található. Teáját légzőszervi, gyomor-, máj-, vese-, epebántalmakra használják ezen kívül még bélhurut ellen is. Külsőleg toroköblítőnek, kelések és gyulladások, borogatására alkalmazzák.

 

Aranyvesszőfű

Magas aranyvessző, jágerkender, aranyos istápfű, aranyos ruta. (Solidago gigantea Ait.) Eredeti származási helye Észak Amerika nálunk megtalálható a Dunántúlon, Somogy, Zala megyében, erdők szélén, vizek mentén. A teáját magas vérnyomás, epe-, vese-, hólyag-, májbántalmak, nehéz havi vérzés, szamárhurut, reumás és izületi fájdalmak ellen használják. Ezen kívül izzasztó, vizelethajtó, külsőleg pedig torok öblítőként is felhasználható.

 

Bab

Paszuly (Phaseolus vulgaris) A fehér bab, gyulladások, kelések érlelésére háziszerként borogatásul használható. A bab teája vércukorcsökkentő, vérnyomáscsökkentő, szívműködést serkentő. Alkalmazható vese-, hólyagbántalmak esetén vizelethajtó hatása miatt.

 

Bakfű

Betonikafű, orvosi tisztesfű.(Stachys officinalis) Erdei tisztásokon, cserjésekben, hegyi réteken találkozhatunk vele. Teája asztmás hurutos bántalmak ellen használható. A népi gyógyászatban epilepszia ellen is alkalmazzák.

 

Bazsalikom

Németbors, királyfű. (Ocimum basilicum L.) A teáját köhögéscsillapításra, idegnyugtatóként, étvágyjavítóként, szélhajtóként, szoptatós anyáknak tejszaporítóként, vizelethajtóként fogyasztják. Külsőleg toroköblítőként kélések érlelésére alkalmazzák. Konyhákban ételek ízesítőjeként használják.

 

Berkenye

Madár- vagy veres berkenye.(Sorbus aucuparia L.) rózsafélék családjába tartozik, hegyvidékeken, bükkösökben, cserjésekben élő cserje vagy fa. A megszárított termés főzetét vesekőképződés és a húgyutak megbetegedései esetében alkalmazzák. A gyümölcsből kivonható szorbitot C-vitamin előállítására valamint a cukorbetegek cukorpótszerként használhatják. A virágzatból készült tea hashajtó, vizelethajtó hatású.

 

Bodza

Fekete bodza, fái bodza. (Sambucus nigra L.) Mindenhol elterjedt, nagy cserje néha fa. Teája meghűléses betegségeknél izzasztó hatású, vizelet hajtó, köhögéscsillapító, vértisztító, enyhe hashajtóhatású. A bodzavirág teát ihatjuk reggeli italként is íze kellemes, még melegít is. A bodza cserje leveléből készített tea reumás bántalmak ellen, vizelethajtónak, izzasztónak és lázcsillapítónak is felhasználható. Koszorúér-betegségben szenvedőknél légszomj csillapítására alkalmas.

 

Bojtorján

Közönséges bojtorján, lapu, bogáncs, ragadvány, útszéli vagy keserű lapu. (Arctium lappa L.) teakeverékekben használják, vizelethajtó, izzasztó, epe-, és vesekőoldó, vértisztító, epehajtó hatása van. Külsőleg különféle bőrpanaszok (ekcéma, sömör, ótvar) ellen öblögetőnek torokgyulladás ellen gargalizálásra alkalmazzák. Hajápoló szerként is ismert hajhullás, korpásodás, hajzsírosodás ellenszereként. A bojtorjángyökér-olaj hajkenőként használható az élettelenné, törékennyé vált haj kezelésére.

 

Boróka

Gyalogfenyő, borovicska fenyő (Juniperus communis) Megtalálható a Duna-Tisza köze homokbuckás területein. Bugac, Örkény környékén. A borókából készült lekvár vizelethajtóként, epeserkentőként is használható. Fűszerként is használható húsok pácolására, halételek ízesítésére, Teája szélhajtó, vizelethajtó, étvágyjavító. Olaját hasonlóképp használják, mint a teát, 1-2 cseppet cukorral bevéve. Felhasználják még fürdősók illatosítására, valamint hörghurut és tbc elleni vízgőzös belélegzésre, bedörzsölő szerként reumás és ízületi bántalmak csillapítására.

 

Borsfű

Borsikafű, pereszlén, hurkafű csombord (Satureja hortensis L.) A Földközi-tenger mellékéről származik nálunk sokan kiskertekben is termesztik. Teája alkalmazható alacsonyvérnyomás, bélhurut, felfúvódás, köhögés ellen.

 

Borsosmenta

(Mentha piperita) Vadon nem terem nálunk termesztik. A vizimenta és a zöld menta keresztezéséből előállított hibrid. A teája fogyasztható mindennapi reggeli italként, de gyógyteaként is. Étvágygerjesztő, szélhajtó, idegnyugtató, epeműködést serkentő, görcsoldó, húgyutak fertőtlenítője, fejfájás ellenszere. Külsőleg toroköblögetésre rekedtségnél, vagy borogatásként is alkalmazzák. Illóolaját fájdalomcsillapító bedörzsölőként, gyógyszerek íz javítójaként, használják. Az illóolaj kikristályosítható része a mentol. Alkalmazzák nátha elleni cseppekben, rovarcsípés elleni szerekben, fejfájás ellen, hűsítőkrémekben.

 

Borvirág

Uborkaszagú fű, borecs, (Borago officinalis) A Földközi-tenger mellékéről ered. Teáját vizelethatóként, vese- és hólyagbántalmak, hasmenés ellen használják.

 

Búzavirág

Kék vagy vetési búzavirág. (Centaura cyanus L.) Európából származik, nálunk búza és rozsvetésekben, szárazabb réteken terjedt el. Forrázatát külsőleg szemgyulladásra borogatására, toroköblögetésre használják. Teáját magába nem fogyasztják adalékként a drogját étvágyjavító, görcsoldó, erősítő teakeverékekhez adják.

 

Cickafarkfű

Közönséges cickafark, orvosi cickafark, egérfarkúfű, ezerlevelűfű. (Achillea millefolium L.) Legelőkön, réteken, utak mentén az ország minden részén előfordul. Gyógynövényként a fehérvirágú fajok használhatóak. Illóolajából gyulladást csökkentő kenőcsök készülnek, például a szem kezelésére, arckrémek, bőrápolók kiegészítésére. A cickafarkfűből készült tea étvágyjavító, emésztést serkentő menstruációs zavarokat megszüntető, húgyszervi és légzőszervi bántalmakat gyógyító, vérnyomáscsökkentő. Visszértágulás gyomor, bélhurut és prosztatabántalmak ellen is ajánlható. Főzete külsőleg fogíny-, szem és gyulladásokra borogatásra használható.

 

Cikória gyökér (Cichorium intybus)

Használata a régi varázslásban: A cikóriát jövendölésre használták, különösen füstölőként. A Levegő elemhez kötik. Egyéb neki tulajdonított varázserők voltak többek között:Akadályok eltávolítása, Láthatatlanság, Kegyek, Ridegség

Beth Kapes: A cikóriáról

Leírás
A cikória (Cichorium intybus) egy ismert gyógynövény és gyökér, melynek már az i.sz. 1. századtól kezdve gyógyhatást tulajdonítottak. Az Asteraceae családhoz tartozik. Bütykös szárú növény, melynek kék virágja van, s világszerte éppúgy megterem a vadonban, mint a kertekben. Megtalálható Európában, a Közel-Keleten, Észak- és Dél-Afrikában, Ausztráliában, Új-Zélandon, valamint Észak- és Dél-Amerikában.

A cikória növény megszáradt leveleit és gyökerét ősszel gyűjtik össze gyógyászati célokra. Virágzáskor az egész növényt leszedik és kiszárítják. Magasságáról, mely sokszor eléri az 1,5 métert is, könnyen felismerhető, valamint hosszúkás leveleiről, melyek fűrészre hasonlítanak a levelek alulsó részén kinövő erős szőrszálak miatt.  A cikória, melyet a köznyelv mezei katángnak, vagy katángkórónak hív, jól ismert kicsit kesernyés ízéről, és koffeinpótlóként használják.

Általános használata
Az ókori egyiptomiak nagy mennyiségben fogyasztották a cikóriát, mert úgy vélték, hogy a növény tisztítja a vért és a májat, míg mások a növény erejét a „szív szenvedélyeinek” enyhítésében látták. A cikória napjainkban is népszerű gyógynövény, mivel számos gyógyhatása van.

Belsőleg a következő rendellenességek gyógyítására használják: Sárgaság,
A lép megbetegedései, Epekő, Reuma, Köszvény, Étvágytalanság

Mindemellett, a cikória leveleit borogatásként is lehet külsőleg alkalmazni bőrgyulladások, illetve duzzanatok enyhítésére. A néphit szerint a cikóriát gyermekek számára hashajtóként is javasolták, és úgy tartották, hogy javítja az epeműködést. Enyhe vizelethajtóként megnöveli a folyadékáramlást a testből, emiatt jól használható a reuma és a köszvény kezelésére.

A premenstruális szindrómában (PMS) szenvedő nőknek a cikóriagyökér rendszeres fogyasztása gyomorkeserűként, illetve üdítőként segíthet a hormonális egyensúly fenntartásában és a PMS tüneteinek enyhítésében. Továbbá, a „keserű” saláta fogyasztása, amely friss pitypangból, cikóriából, valamint sóskából áll, a népi hagyomány szerint erősíti a májat, és akadályozza a Candida gombák szaporodását.

A cikória javítja a test kalcium felvevő képességét. A kalcium segít az erős fogak és a csontok felépülésében és épségük megőrzésében. A Raftilin inulin és a Raftilose oligofruktóz a cikória gyökeréből kivont rostanyagok, melyek nem emésztődnek meg a vékonybélben. Ehelyett, a vastagbélben megerjesztik őket a
baktériumok, ami a kalcium és más ásványi anyagok hatékonyabb felszívódásához vezet. Mind az inulin, mind az oligofruktóz használatos élelmiszerekben, italokban, és étrend-kiegészítő készítményekben.

Emésztést elősegítő hatása mellett a cikória szerepet játszik a máj egészségének fenntartásában is. Cikóriagyökérből készült étrend-kiegészítők fogyasztása a koleszterin megfelelő hasznosítását is elősegíti.   

Elkészítése
Noha számos gyógyhatást tulajdonítanak neki, e növényt gyakran használják élelmiszeripari adalékanyagként is, mint ízesítőt, valamint táplálékként. A vadon termő és a konyhakerti cikória egyaránt felhasználható salátákhoz, vagy megsütve önálló ételként. Sőt, a növény gyökerét pirítva és megőrölve gyakran használják kávéként Európában és az Egyesült Államokban.

Tanulmányok kimutatták, hogy a cikória lactucin és lactucopicrin tartalmának köszönhetően jól kiegészíti a kávét. E két összetevő felelős a cikória kesernyés ízéért, és enyhíteni tudja a koffein stimuláló hatásait.  A cikória magában pedig nyugtatóként hat a központi idegrendszerre.

Cikóriát nagyon sok helyen lehet kapni, a levelét is, és szárított gyökerét is. Teát is lehet belőle készíteni, ezt főzetnek is hívják, otthoni használatra a következő módon: merítsen bele 1 teáskanál (5 ml) gyökér őrleményt vagy szárított levelet egy fél bögre vízbe, áztassa 10 percen át, majd szűrje le. Sárgaság, lépműködési zavarok, epekövek, illetve gyomorhurut kezelésére igyon meg 225-350 ml cikóriateát naponta.

Étrend-kiegészítőként facsarjon ki 1 teáskanál (5 ml) cikória juice-t a növény szárából, s ezt naponta háromszor megihatja tejjel vagy vízzel.

Óvintézkedések:A cikória biztonságosnak bizonyult számos gyógyászati használat során, valamint ételként fogyasztva is. Nincsen semmi, amire ügyelni kellene amikor hozzáadjuk az étrendünkhöz.

Mellékhatások:Nincsenek ismert kockázati tényezők vagy mellékhatások a cikória
fogyasztásával kapcsolatban.

Kulcsfogalmak:
Vizelethajtó – olyan gyógyszer vagy anyag, amely megnöveli a szervezet vizeletürítését.
Főzet – egy gyógynövény, vagy más növény folyékony kivonata, mely úgy készül, hogy a növény egyes részeit vízbe mártjuk, vagy áztatjuk. A cikóriából otthon is készíthető és fogyasztható főzet.

Premenstruális szindróma (PMS) – Olyan tünetcsoport, mely néhány nappal
a menstruáció kezdete előtt lép fel, ezek közé tartozik az ingerlékenység, érzelmi feszültség, szorongás, valamint hangulatváltozások, pl. depresszió, fejfájás, mellfeszülés duzzanattal vagy anélkül, valamint folyadék visszatartás. A tünetek általában hamar megszűnnek a menstruáció
megkezdődésével.

nyugtató – olyan gyógyszer vagy anyag, amely nyugtat, csillapít. A cikória nyugtató hatással van a testre.


 

 

Citromfű

Orvosi citromfű, citromszagú melissza, méhfű, mézfű. (Melissa officinalis L.) A citromfű teája ideg-, és szívnyugtató, görcsoldó, emésztést serkentő, izzasztó, szélhajtó, epeműködést elősegítő hatású. Külsőleg fürdőkhöz, borogatásokhoz, bedörzsölőkhöz használható. A konyhában saláták, mártások ízesítésére, az ételek ízesítésére használhatjuk.

 

Csalán

Csípős csalán, nagy csalán, kétlaki csalán, csólyány.(Urtica diocia L.) Az orság egész területén előfordul erdők, aljnövényzeteként. A csalántea reuma, köszvény, cukorbaj, vízkór, csalánkiütés, hólyaghurut, magas vérnyomás, gyomor-, és bélhurut, bőrkiütések, vesehomok ellen továbbá vértisztítóként vizelethajtóként, általános erősítőként, gyomor és bélvérzés köhögés csillapítására is használható. Külsőleges alkalmazása aranyeres bántalmakra ülőfürdőként, bőrkiütésekre borogatásként, hajhullás, korpaképződés elleni alkalmazható, Hajvizet is készítenek belőle.

 

Csarab

Seprővirág (Calluna vulgaris H.) Zala, Vas, Sopron megye területén ritkás erdőkben található. Teáját vese-, és hólyagbajokban vizelethajtó és vizeletfertőtlenítő, bélhurut ellen összehúzó, erősítő, nyugtató, vértisztító, izzasztó lázcsillapító hatású.

 

Cseresznye, meggy

(Prunus aviumL., Prunus cerasus) rózsafélék családjába tartozik,  A drogok nyálkaoldó, vizelethajtó, szívműködést serkentőhatású anyagokat tartalmaznak. A drog a gyümölcskocsnyából készül. A meggyszár teának fogyasztó, elzsírosodást meggátló hatása van. Králik Lajos nevéhez fűződik a szívműködést serkentő hatás felderítése.

 

Cserszömörce

Szömörcefa, cserzőfa, szumák. (Cotinus coggygria Scop.) Megtalálható a Bakony, Bükk, Mecsek területein. A cserszömörcéből készült főzet belsőleg gyomor-, és bélvérzés továbbá makacs bélhurut ellen használják. Külsőleg fogínysorvadás és torokbántalmak ellen öblögetőnek, vérző aranyér előfordulásánál pedig ülőfürdőnek alkalmazzák.

 

Csipkerózsa

Ide tartoznak a vadonélő rózsafajok például a vadrózsa, ebrózsa. A termését csipkebogyónak, hecsedlinek, csitkenyének hívják. Nálunk megtalálható a Bükkben, Cserhát egyes területein, Börzsönyben erdőszélen legelőkön. Magas a C-vitamin tartalma, mely azt emberi szervezet számára nélkülözhetetlen. Növeli a szervezet ellenálló képességét. Télen a csipkebogyó egyedüli C-vitamin forrás. A csipkehúsból készítenek teát, mártást, levest, pálinkát, likőrt, szörpöt. A szörp szikvízzel kitűnő erősítő ital. 2-3 csészényi csipketea fedezi a napi C-vitamin szükségletet. A diétás csipkeszörp (Viroma) magnéziummal dúsított érrendszeri megbetegedés esetén is jól alkalmazható.

 

Csombormenta

Mocsárimenta, polyákmenta, (Mentha pulegium L.) Árterületeken, árokparton, mocsaras helyeken található. A csobormenta tea jól alkalmazható szélhajtásra, görcsoldásra, bélféregűzésre, serkenti az epe kiválasztását, sárgaságra. A növény illóolaját asztma elleni inhalálásra is megfelelő, valamint bedörzsölésre reumás fájdalmak ellen. Vidéken a frissen szedett növényt szalmából készült derékaljba teszik.

 

Diófa

Kulcsos dió, (Juglans regia L.)A növény szinte minden része felhasználható. A diófából készült tea gyomor-, bélhurut, magas vérnyomás, bélférgek ellen vértisztítónak, étvágyjavítónak ajánlott. Forrázatát külsőleg bőrkiütések, kelések, fagyások, borogatására, aranyér bántalmakra ülőfürdőnek, torokgyulladás ellen gargalizálásra alkalmazzák. Fürdőket is készítenek belőle bőrkiütések ellen. Szemgyulladásra, hályogképződés ellen borogatásként is megfelelő.

 

Édesgyökér

Édesfa, igazi édesgyökér, (Glycyrrhiza glabra L.) gyógyszerekben, teakeverékekben íz javítóként használják. Teájának hatása nyálkaoldó, vizelethajtó, vértisztító. Besűrített vizes kivonata a medvecukor. Ez az édesség tömbökben, és 5-10 dekás rudakban kapható.

 

Édeskömény

Főnigli, (Foeniculum vulgare Mill.) Eredeti származási helye a Földközi-tenger melléke. Használják magában vagy hasonló hatású teakeverékekben. Hatása nyálkaoldó, szélhajtó, ízjavitó, görcsoldó, serkenti az emésztést, tejszaporító. Csecsemők szélhajtó teája. Külsőleg öblögetésre torokgyulladás ellen, szemgyulladásnál borogatásra. Szájápolásban a fokrémek fogporok alkotórésze. A konyhában az olaszok a fiatal levelekből salátákat, főzeléket készítenek.

 

Fehér árvacsalán

Fehér holt csalán (Lamium album L.) erdők szélén, kerítések mentén található. Teája hatásos légcsőhurut, hólyaghurut, álmatlanság ellen. Külsőleg gyulladásos testrészek borogatására, hüvelyhurut elleni öblögetésre alkalmazható.

 

Fehér mustár

Angol mustár (Sinapis alba)Európa délebb részein és hazánkban is nagy mennyiségben termesztet növény. A fehér mustármag alkalmazható érelmeszesedés, magas vérnyomás, anyagcserezavarok epe-, májbántalmak ellen, valamint emésztési panaszok, reuma, isiász, bőrkiütés, felfúvódás, székrekedés ellen. Alkalmazása: a magból a három főétkezés előtt 1-1 csapott kávés kanálnyit szétrágás nélkül le kell nyelni.

 

Fehér üröm

(Artemisia absinthium L.) hazánkban szárazabb legelőkön, köves talajokon található. Teája étvágygerjesztő, emésztést serkentő, bélféregűző, szélhajtó.  Érdekesség, hogy Franciaországban elterjedt abszint ital is tartalmaz fehér ürömöt. Ürmösborokban és keserű likőrökben. Illóolaja amelyet a virágos ürömből vígőzzel készítenek  erősítő, görcscsillapító bélféregűző gyógyszereknél alkalmazzák. Bedörzsölő szerekben is felhasználják.

 

Fekete áfonya

Kukojsza, (Vaccinium myrtillus L.) Vas, Sopron, Somogy, Zala megye térségében elterjedt. Teájának hatása vizelethajtó, szélhajtó, megszünteti a bélhurutot, cukorbaj elleni tea keverékekben alkotórésze. Mivel íze igen kellemes üdítőitalként is fogyasztható az áfonyatea. Lekvár, szörp, bot, tea alakjában bélhurut elleni háziszer. Az áfonyabor erősítő roboráló hatású, öregkorban bélhurut elleni szer.

 

Fekete kömény

Szőrös kandilla (Nigella sativa L.) illatos magjáért keleten jól ismert és termesztet növény. Külföldön a péksütemények teasütemények díszítéseként alkalmazzák. Hazánkban köménymagként ismert az ételek fűszerezésére. A drogból készített főzet hatása: szélhajtó, emésztést serkentő, vizelethajtó, emésztést javító, sárgaság elleni nyálkaoldó hatású.

 

Fekete mustár

Barna vagy francia mustár, (Brassica nigra Koch) Hazánkban fűszeres magjáért termesztik. Belsőleg a belőle készült főzetet étvágyjavítónak, vizelethajtónak, szélhajtónak fogyaszthatják. Őrölve, pépesítve borogatásra alkalmas reumás fájdalmakra. Étkezésnél húsételek fűszerezésre használható, Patikákban papírra felragasztva mustárpapír néven árulják. Illóolaja reumás bedörzsölésekre, szeszes oldatát régebben fájós fogakra helyezték.

 

Fekete nadálytő

Fekete gyopár (Symphytum officinale L.). Nyirkos réteken, ártereken élő szúrós szőrökkel borított nővény. A gyökeréből áztatással készült kivonat gyomor- és bélbántalmakra, fekély ellen használható. Továbbá csonterősítő, elősegít a hegképződést, alkalmazható sebekre, visszérgyulladásokra, zúzódásokra borogatásként. Teáját légzőszervi és emésztési panaszokra ajánlják.

 

Fekete ribizli

(Ribes nigrum L.) teája vese- és hólyagbántalmak, reuma, magas vérnyomás, légzőszervi megbetegedések ellen és izzasztónak fogyasztják. Bogyójából szörpöt készítenek, amely sok C-, B-vitamint tartalmaz, megszárítva vesebaj elleni tea készíthető belőle.

 

Festő mályva

Mályvarózsa ( Althaea rosea var. nigra L.) különféle színváltozatú virágait parkokba, kertekbe ültetik. Forrázata nyálkás bevonó köhögés, rekedtség ellen, húgyutak és a bélcsatorna hurutos megbetegedései esetén alkalmazzák. Külsőleg kelések, gyulladások borogatására használják. Színezőként is felhasználják szörpöknél, likőröknél.

 

Fodormenta

Köményes menta, kerti menta, (Mentha crispa L. ) a vízi menta fodros levelű változata. Teája szélhajtó, étvágyjavító, idegnyugtató, görcsoldó, epeserkentő, és üdítő hatású. Illóolaját, száj és fog ápolószerek

 

Fűzfa

Fehér fűz, (Salix alba L.) a fűzfalevél főzetét láz, reumás fájdalmak csillapítására használják.

 

Füstikefű

(Fumaria officinalis) teája étvágygerjesztő, emésztést serkentő, hashajtó, epehajtó hatású. Sárgaságra csak orvosi tanácsra használható. Hatása nagyon erős óvatosan alkalmazandó.

 

Füzény

Réti füzény (Lythrum salicaria) vizek mellett, nádasok szélén terem. Teája bélhurut, vérhas, tífusz ellen háziszerként ismeretes. Használható bél-, gyomorvérzés ellen. Külsőleg vérző aranyér borogatására, öblögetőként toroköblítésre használható.

 

Földi bodza

Gyalog bodza, csete, borzang. (Sambucus ebulus L.) Teájának hatása: enyhe hashajtó, izzasztó. Lekvár formában sokak által ajánlott tbc-elleni háziszer.

 

Galagonya

Cseregalagonya, (Crataegus oxyacantha L.) drogja vérkeringési, szív- és érgyógyszer. Hasonló hatású gyógynövényekkel teakeverékekben használják.

 

Gémorrfű

Bürök gémorr (Errodium cicutarium Hérit) Forrázata vizelethajtó, menstruációs vérzések csillapítására bélhurut gyomorvérzés bélvérzés esetén használják, alacsony vérnyomás emelésé6re is javasolják.

 

Gesztenye

Szelídgesztenye ( Castanea sativa Mill.) teája asztma szamárköhögés hörghurut ellen javasolt. Termését nyersen megreszelve hasmenés elleni háziszerként használják.

 

Gólyaorrfű

Nehézszagú gólyaorr (Geranium Robertianum L.) Teája aranyeres bántalmakra, bélhurut, gyomor- és bélvérzés, valamint pajzsmirigytúltengés ellen isszák.

 

Gombernyőfű

(Sanicula europaea L.) forrázatát belsőleg vérzések csillapítására, gyomor- és bélhurut ellen, külsőleg toroköblítőnek és bőrbántalmak borogatására használják.

 

Gyermekláncfű

Pongyola pitypang (Taraxacum officinale Web.) Teája étvágygerjesztő, vértisztító, emésztést serkentő, vizelethajtó, erősítő, májbajokat gyógyító. Az őszi gyűjtésű növényekből kávépótszer is készül.

 

Gyöngyköles

Kőmagvú köles (Lithospermum officinale L.) alkalmazzák, vese, hólyagbántalmak ellen, vizelethajtónak. Teája vizelethajtó.

 

Harmatfű

(Drosera rotundifolia L.) teája asztma, hörghurut, szamárhurut, ideges szem és arcfájás és reumás bántalmak ellen fogyasztják. Óvatosan használandó erős hatású drogok közé tartozik.

 

Hárs

Orvosi hárs, (Tilia cordata Mill ) teája meghűléseknél, izzasztásra köhögéscsillapításra, idegerősítőnek, vértisztítónak enyhe szívműködést serkentőnek használható. Külsőleg bőrápoló, kozmetikai szerekben, toroköblítőnek fürdőnek használatos. A fából készült szenet porítva fogporokhoz, sebgyógyító és bőrbajok elleni hintőporokhoz adják.

 

Homoktövis

Ezüst tövis, fűztövis ( Hippophae rhamnodies L. ssp. Fluviatilis Soest.) A termésből szörpök, gyümölcslevek készülnek. Gyümölcskonzervek vitaminozására, ízesítésére továbbá erősítő gyógyszerek és tápszerek készítésére használják. Mártásokat is készítenek belőle. A cserje leveléből készült teát vérnyomás csökkenőként alkalmazzák.

 

Ibolya

Erdei ibolya, illatos ibolya, márciusi ibolya (Viola odorata L. ) drogjának hatása: nyálkaoldó izzasztó hatása ismert. Az ibolyavirág nyálkaoldó, idegnyugtató, magas vérnyomáscsökkentő.

 

Iringó

Mezei iringó, ördögszekér (Eryngium campesre L.) főzetét vese- és hólyagbántalmak esetén vizelethajtóul, epekő ellen használják. A kék iringónak levelét használják szamárhurut bronchitis ellen és szívnyugtatóul.

 

Izsóp

Kerti izsóp (Hyssopus officinalis L.) hatása: köhögéscsillapító, izzadságátló, szélhajtó, étvágyjavító, vérnyomásemelő asztmás és hörghurutos bántalmakat megszüntető. Ipari és háztartási fűszerkként is alkalmazzák. Illóolaját konzerv és likőriparban hasznosítják.

 

Japánakác

(Sophora japonica L. ) teáját háziszerként alkalmazzák, külsőleg vérző aranyér kezelésére ülőfürdőként alkalmazható.

 

Kakukkfű

Vadkakukkfű, mezei kakukkfű, démutka, ( Thymus serpyllum L.) teája használható szélbántalmak, étvágytalanság köhögés görcsök ellen. A kerti kakukkfű illóolaját epehajtó bélféregűző, bőrvörösítő kenőcsökbe és bedörzsölőkbe, viszketéscsillapító kenőcsökbe. Szájvizekbe használják, A konyhában fűszerként is kellemes ízt ad a ételeknek.

 

Kamilla

Orvosi székfű, bubulyka, katóka, pipiske. (Matricaria chamomillla L.) világszerte a legismertebb házi gyógynövény: forrázata nyugtató, görcsoldó

 

Kankalin

(Primulacea) alkotó része a köhögés elleni teakeverékeknek. Patikákban nyálkaoldó hatású kanalas orvosságot készítenek belőle.

 

Kapor

(Anethum graveolens L.) hatása: szélhajtó, vizelethajtó, bélféregűző, bedörzsölő szerekhez, fűszerként alkalmazzák.

 

Katángkóró

Mezei katáng, vad cikória ( Cichorium intybus L.) teája étvágygerjesztő. Emésztést serkentő hatású, alkalmazható epe-m májbántalmak és magas vérnyomás ellen.

 

Kecskeruta

(Galegaofficinalis L. ) teája vérukorszint csökkentő, vizelethajtó, izzasztó hatású.

 

Kerekrepkény

Földi borostyán ( Glechoma hederacea L.) teája epe- vese- gyomor- és légzőszervi megbetegedések ellen alkalmazható. Teakeverékekben ajánlott inkább. Mert erős hatású.

 

Keserű mandula

(Prunus amygdalus Batsch) Érdekesség: a rózsafélék családjába tartozó fák magbelét a cukrászok marcipán készítéséhez a mandula ízének a kiemelésére használják. Azoknak ajánlott napi 2-3 szem keserű mandulabél elrágása, akik gyomorsav túltengésben szenvednek. A nagyobb mennyiség fogyasztása nem ajánlott, mert kéksavtartalmánál fogva mérgezést okoz!

 

Kígyószisz

Közönséges kígyószisz, terjőke (Echium vulgare L.) a teája megfelelő bélfertőzés, bélhurut ellen. Vérnyomás csökkentő hatása is ismer. Külsőleg lábszárfekélyek borogatására használják.

 

Komló

Vadkomló. ( Humulus lupulus L.) eperfa félék családjába tartozik. Több fajtaváltozatban sörgyártásra nagyban termesztik. Teájának hatása idegnyugtató, enyhe altató. A konyhában kenyérsütéshez és sör készítéséhez használják.

 

Koriander

(Coriandum sativum) Termesztése igen elterjedt és ipari valamint háztartási fűszer. Gyógyító hatásai: szélhajtó, emésztést javító, és vértisztító tea keverékekhez adják.

 

Kőrisfa

Magas kőrisfa, (Fraxinus excelsior L.) olajfafélék családjába tartozik. Hazánkban erdőségeket alkot. A leveleiből készült tea enyhe hashajtó, vizelethajtó hatású. Vékonyabb ágainak kérgéből készült tea reuma és izületi fájdalmak ellen alkalmazható. Érdekesség: a Földközi-tenger mellékén termő fák beszárított cukros nedve a manna amely hashajtó hatású gyógyszert szolgáltat.

 

Korpafű

Kapcsos korpafűfélék ( Lycopodium clavatum ) Gyógyító hatásai: csapott kávéskanálnyi adagokban vízzel lenyelve, vizelethajtóul és krónikus székrekedés ellen használják. Továbbá test és hajhintőporok alkotórésze. Érdekessége: a korpafű spóráját „görögtűz” nevű tűzijáték készítésére, valamint színpadon hirtelen fellobbanó és eltűnő láng keltésére is alkalmazzák.

 

Kosbor

Agár kosbor hazánkban honos. (Orchis morio L.) Patikákban kanalas nyákos orvosságot készítenek belőle, bélhurutnál a gyulladásos bélfalbevonószeréül.

 

Kukorica

Tengeri (Zea mays L.) Hazánkba Amerikából érkezett a növény. Takarmánynak élelmiszernek is hasznosítják (lsd.: kukoricaliszt) A teája húgyutak bántalmai ellen, vesekő, hólyaghomok esetén, cukorbaj ellen használható. A kukorica magból készített keményítő púderek, hintőporok alkotó része. A kukorica csíra olaj szintén étkezési célokra felhasználható.

 

Kutyabenge

Lángfa, ebsefa (Rangula alnus Mill.) teája hashajtóhatású. Az étvágyjavító, emésztést serkentő, hashajtó májbántalmak elleni teakeverékek alkotó része. A friss kéreg hánytató hatású.

 

Kökény

(Prunus spinosa) a rózsafélék családjába tartozik. 1-2m magas ágtövises cserje. A kökényvirág teája enyhe hashajtóhatású, vértisztító, vizelethajtó, magas vérnyomást csökkentő hatású. A termés főzetét bélhurut ellen fogyasztják.

 

Kökörcsin

Nagykökörcsin, leánykökörcsin (Pulsatilla grandis W.) Boglárkafélék családjába tartozik. Teája a növény virágaiból és leveleiből készül. Alkalmazható: vese- hólyagbántalmak, köszvényes- csúzos bántalmak ellen. A Mezei zsurlóval egyenlő arányban összekeverve szokták alkalmazni.

 

Kömény

Konyhakömény (Carum carvi L.) ernyősvirágzatúak családjába tartozó fűszernövény. Hatásai: szélhajtó emésztést javító teakeverékek alkotórésze. A köménymag „szaga” íze igen jellemző.

 

Körömvirág

Kenyérbél virág, gyűrűvirág (Calendula officinalis L. ) fészkes virágzatúak családjába tartozik. A körömvirág forrázatát gyomor és bélfekély ellen fogyasztják. Külső alkalmazása nehezen gyógyuló sebek, fekélyek borogatására .A virág szín anyagát színezőként használják élelmiszereknél, gyógyszereknél, italoknál. Kozmetikumokat is készítenek belőle.

 

Lándzsás útifű

ándzsás vagy keskenylevelű útifű, (Plantago lanceolata L. ) Útifű félék családjába tartozik. Az útifűfajok baktériumölő, sebgyógyító hatása az aukubin enzimatikus bomlástermékének tulajdonítható. Teája nyálkaoldó, köhögéscsillapító hatású, Drogjából gyógycukorka is készül. Érdekesség: régi népi szerként a friss levelekkel nehezen gyógyuló sebeket kezeltek. A máj megbetegedései esetén, sárgaság, epekő, székrekedés vagy krónikus légcsőhurut gyógyítására. tartalmaz germániumot, ami a penészek ellen hat.

 

Legyezőfű

Réti legyezőfű, (Filipendula ulmaria Maxim) rózsafélék családjába tartozik. Teája izzasztó, vizelethajtó és lázcsillapító hatású.

 

Len

(Linum usitatissimum L.) Ha a lenmagot langyos vízzel leöntve nyákos folyadékot készítenek az alkalmazható bélhurutos bántalmakra a bélfal bevonásául. Érdekesség: régebben ezt a nyákos folyadékot a haj begöndörítésére is használták. A lenmag őrleményét pépes borogatásként használták kelések érlelésére.

 

Lepkeszeg

Görögszéna (Trigonella foenumgraceum L.) Illata az ánizsra emlékeztető. C-vitamint tartalmaz. Főzete bélgörcsöt szüntető, szélhajtó, húgykőoldó hatású. Őrleményéből lágyító pépes borogatót is készítenek.

 

Lestyán

(Levisticum officinale Koch.) A konyhában remek fűszer delikát helyett alkalmazhat. Jótékony hatásai teakeverékekben: epekő és húgykőoldó.

 

Levendula

Francia levendula (Lavandula officinalis Chaix.) Hazánkban, nagy mennyiségben termesztik. Illóolaj idegnyugtató, kellemes közérzetet biztosító. A levendulából készült tea idegnyugtató, görcsoldó, étvágyjavító hatású. Illóolaját illatszerekben is alkalmazzák.

 

Libapimpó

(Potentilla anserina L.) Rózsafélék családjába tartozik. Főzetét gyomor és bélvérzés hasmenés, bélhurut gyomor- és bélfekély ellen alkalmazzák. Ülőfürdőként aranyeres panaszokra ajánlott.

 

Libatop

Mirhafű, mexikói tea (Chenopodium ambrosioides L.) Hazánkban termesztett illatos növény. Teája étvágyjavító, vizelethajtó. Intenzív féregűző hatása van. Óvatosan alkalmazandó, mert az erős drogok közé tartozik.

 

Lóhere

Vörös vagy réti lóhere (Trifolium pratense L.) Illóolaja baktericidhatású. Teája máj epe, cukorbaj, izületi bántalmak, reumás bántalmak ellen javasolt. A lóheréből készült fürdő reumás és izületi bántalmakra ajánlott.

 

Lórom

Lósóska fajok (Rumex species ) Teája bélhurut esetén segítséget nyújt. A népi gyógyászatban a leveleket bőrbántalmak ellen borogatásként használták. A növény gyökerét az állatgyógyászatban alkalmazzák.

 

Macskagyökönke

Macskagyökér. (Valeriana officinalis L.) A növény gyökérzetének szaga jellegzetes. Hatása: idegcsillapító, nyugtató, enyhe altató. A hasonló típusú teakeverékek alkotórésze. Érdekesség: A gyökeret a macskáktól elzárva kell szárítani, mert szeretnek bele hemperegni.

 

Májfű

Májvirág, májfűkökörcsin (Hepatica nobilis Mill.) Teája epe-máj-, és vesebántalmakra javasolt.

 

Majoránna

(Majorana hortensis Münch.) A konyhában is megtalálható jellegzetesillatú növény. A teája szélhajtó, étvágyjavító, köhögéscsillapító, idegnyugtató hatású. Illóolaját az élelmiszeriparban használják fel.

 

Mák

(Papaver somniferum L. ) A mákgubó fontos gyógyszeriparban felhasznált alapanyag. Nagyon sokféle fájdalomcsillapító és bódító hatású alkaloidát tartalmaz. Ezek az ópiumalkaloidák. Érdekesség: Kabay János magyar gyógyszerész felfedezése nyomán üres eleddig értéktelennek tartott máktokokból állítják elő a morfint és származékait. A mákgubó háziszerként nem használható mert mérgező! Régebben csecsemők számára köhögéscsillapító, nyugtató kanalas orvosságot készítettek belőle. Porítva asztma elleni orvosságként is adták.

 

A mák. Szerző : Száraz György

Elgondolkoztál már azon, hogy vajon mitől fekete a mák? Tudtad, hogy a mák tartósítja a csontokat? Hogy a világ egyik legegészségesebb növénye? Hogy a néphit szerint gyógyította a vakon született csecsemőket? Hogy spirituális hatásaiért mindig is alkalmazták a boszorkányok és a varázslók? Sok egyéb érdekes és hasznos információt megtudhatsz a mákról.

A mák az egyik legrégibb egyéves növény. De milyen növényt is illetünk ezzel a névvel?
A mák a boglárkavirágúak rendjébe tartozó mákfélék családjának névadó nemzetsége. A mák virágzásakor a csészelevelek lehullnak. A magház gubóterméssé fejlődik, amelyben sok apró mag található. Ezt ismerjük mi mákmagként.

Fajai Eurázsia, Afrika és Észak-Amerika mérsékelt és hideg égövi területein honosak. Általában fagytűrők. A nemzetség több faját (pipacs, alpesi mák, keleti mák, izlandi mák) dísznövénynek ültetik. Vannak olyan változatok, amelyeket kimondottan kertészeti célokra nemesítettek ki.
A kerti, étkezési mák fontos élelmiszernövény. Gubója alkaloidákat tartalmaz, ezért az ópiumgyártás alapanyaga.

A görögök és rómaiak gyakorta mézzel keverve fogyasztották a mákot. Indiában az előbbieken kívül méregként és ellenméregként is alkalmazzák.
Magyarországon a karácsonyi és a húsvéti ünnepi asztalokon foglal el előkelő helyet, de a mindennapi étkek között a mák sokféle variációival találkozhatunk: a mákos guba, a mákos tészta, a mákos bejgli, a mákos rétes, a mákos fagylalt, a mákos palacsinta és számos sütemény népszerű alkotóeleme. A forrázott máktöltelék mézzel vagy édesítőszerrel, reszelt citromhéjjal ízesítve, mazsolával és gyümölcsökkel dúsítva, alkalmasint lekvárral kiegészítve isteni csemege készíthető belőle.

A mák szimbólumrendszere igen gazdag. Kínában az érzéki gyönyörrel állt kapcsolatban. Az asszíroknál a néphit az örömmel hozta összefüggésbe. A görögöknél az alváshoz és a túlvilághoz kapcsolódik. A mák a magja miatt a bőség egyik szimbólumának számított.
A fecskéről úgy tartották, hogy összegyűjti a mák nedveit és gyógyítja a vakon született csecsemők látását, illetve éppen ezért a fecskefűről úgy tartották, hogy a szembetegségekre jó.
Más megközelítésben mágikus ismérveket tulajdonítottak a máknak: a termékenységre ható és a ráolvasásoknál is hasznosítható energiái vannak. Azon pedig senki nem fog meglepődni, hogy a jövendőmondók is előszeretettel fogyasztották a mákot. (Nem a mák főzetére gondolok.) A boszorkányságban elsősorban füstölőszereket készítenek belőle.

Fontos megemlíteni, hogy a mákmag önmagában egy abszolút mértékben egészséges és ártalmatlan élelmiszer. A mák méltán szerepelhet az egészséges étrendben. A táplálkozástudomány szerint az egyik legegészségesebb növény. Tápanyagtartalma önmagáért beszél.
100 g mákra vetítve
Energiatartalma: 537 kcal
Fehérje: 20,5 g
Szénhidrát: 23,9 g
Zsír: 38,2 g zsír
Vitaminok: B1-, B2-, B3-, B6-vitamin
Ásványi anyagok: főként kalciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot tartalmaz. (A nagy vasatomoktól nyeri a fekete színét.)

A mák mindig is gyógynövény volt. Fertőtlenítő, érzéstelenítő és fájdalomcsillapító hatása közismert volt már évezredekkel ezelőtt is. A mákolaj pedig kifejezetten jó a csontritkulásra.
Gyógyhatásai között még ki szokták emelni, hogy csillapítja a köhögést és oldja a görcsöket.

A mák éretlen gubójának szárított nedve az ópium. Ennek hatásai nem csak a gyógyítás során kamatoztathatók, hanem mámort keltő, hedonista célokra is használhatók. 2006. január 1-től a fehérvirágú mák drognak minősül.
A zöld termés – mákgubó – felvágása révén képződő, megszilárduló „tejnedv” a természetes ópium, mely 25-féle alkaloidot tartalmaz. A mákgubóban található egyik legértékesebb hatóanyagot, a morfiumot 1805-ben különítették el, azóta is a fájdalom érzetének csökkentésére alkalmazzák. A morfium előállítását a magyar Kabay János találmánya forradalmasította az 1920-as években. Ő egy olyan eljárást dolgozott ki, amelynek köszönhetően nemcsak a zöld mákgubóból, hanem a csépelt mákszalmából is jó hatásfokkal lehet hatóanyagot kivonni. A legnagyobb máktermelő országok: India és Törökország.

Szlovákiában egyszer egy temetőnyi sírt kellett exhumálni. A feltárók legnagyobb megrökönyödésére az elhunytak csontjai teljesen épek voltak. A kutatók nyomába eredtek ennek a rejtélynek. Végül kiderítették, hogy a helybéliek rendszeresen, majdnem minden nap fogyasztottak mákot, mivel a falucska a máktermesztés egyik állomása volt. Hihetünk-e ennek a felfedezésnek?
Úgy tűnik, hogy a későbbi tudományos vizsgálatok és tesztek megválaszolták a kérdést. Ugyanis azt a meglepő eredményt hozták, hogy a mák olajában található jelentős mennyiségű foszfor hatására roppant hatékonyan szívódott fel és épült be a tesztalanyok csontjaiba a kalcium.
A szlovákiaihoz hasonló esettel máshol is találkoztak már a régészek és az orvosok. Egészségi állapotunktól és hajlamainktól függően érdemes rendszeresen mákot fogyasztanunk.
 

 

Málna

Málnaszeder (Rubus idaeus L.) A rózsafélék családjába tartozik sokszor vadon is megtalálható erdeinkben. C- vitamint tartalmaz. Fogyasztják a kínai tea pótlásaként is. Vese- hólyagbántalmak izzasztó, teakeverékek alkotórésze.

 

Martilapu

Kereklapu, partilapu, lókörműfű, szattyú (Tussilago farfara L.) teája gyógyhatásai: légzőszervi megbetegedésekre, a levele asztmások köhögés csillapítására, pipába tömve füstölik. Gyomor és bélfekély elleni teák alkotóeleme.

 

Maszlag

Csattanó maszlag, redőszirom, csodafa (Datura stramonium L. ) Burgonya félék családjába tartozik. Erősen mérgező hatású! A gyógyszergyárak állítanak elő belőle fájdalomcsillapító, görcsoldó hatású gyógyszereket. Az asztmások görcsös köhögésük csillapítására.

 

Maté

A matét az Egyesült Államokban, az 1970-es években koffeinmentes kávépótlóként vezették be. Ez tévedés volt, mivel a növény tartalmaz koffeint. Azonban tartalmaz C-vitamint is, amely nagyobb tápértékűvé teszi a többi koffeintartalmú növénynél (kávé, tea , kóla, kakaó). Másfél deciliternyi maté kb. 500 milligramm koffeint tartalmaz, ugyanannyit mint egy csésze tea vagy egy doboz kóla.  Az instant kávé egy kicsivel többet, csészénként 65, míg  egy csésze feketekávé 350 milligrammot. Megfázások influenza:  néhány szakértő C-vitamint ajánl megfázásokra. A növény C-vitamin-tartalma meglehetősen magas , és a serkentő italok között valójában a legnagyobb a tápértéke.  ( A jezsuitáknak igazuk volt abban, hogy a maté megelőzi a skorbut kialakulását. ) Megfázáskor eggyel több C-vitamin forrás lehet. Menstruáció elptti tünetek: a vizhajtók segítenek a menstruáció előtti folyadék-visszatartás okozta puffadtság érzésén könyíteni. Azok az asszonyok, akiket e tünet nem hagy nyugodni, próbálják ki a matét a havi ciklust éppen megelőző napokban.

 

Mecsekifű

Mecseki tea, nagyvirágú méhfű (Melittisgrandiflora Sm.) Teája emésztési és légzőszervi panaszokra fogyasztják.

 

Meténg

Télizöld meténg, kis meténg, börvély, koszorúzöld, (Vinca minor L.) Teáját nyugtatónak, vizelethajtónak étvágyjavítónak, magas vérnyomás elleni házi szernek alkalmazzák.

 

Mogyoró

Közönséges mogyoró, (Corylus avellana L. )Hazánkban több fajtáját is termesztik mivel finom rágcsálnivaló. A mogyoróvessző kéreg részét népi szerként is használják aranyeres bántalmakra ülőfürdőnek, valamint borogatásként bőrkiütések ellen. Külsőleg toroköblítőnek is alkalmas. Teája bélhurutra alkalmazható.

 

Napraforgó

(Heliantus annuus L.) A növény forrázata magas vérnyomás ellen és idegcsillapításra, lázcsillapításra alkalmazható. A napraforgó mag olaj konyháinkban is megtalálható. A napraforgómag pirítva közismert néven szotyi fimon rágcsálni való.

 

Nőszirom

(Iridaceae) kereskedelemben ibolyagyökérként is ismerik. Nyálkaoldó teakeverékek alkotó része.

 

Nyárfa

Fekete nyárfa ( Populus nigra L.) fűzfafélék családjába tartozik. Teája nyálkaoldó és vizelethajtó hatású. Érdekesség: régebben háziszerként népszerű volt a pipom-pápom kenőcs, amelyet a rügy balzsamanyagából készítenek és ajakra, hajra, égésekre alkalmazták.

 

Nyírfa

Közönséges nyírfa, ( Betula pendula Roth. ) nyírfafélék családja. Teája vese és hólyagbántalmak ellen vizelethajtóul alkalmazható.

 

Nyúlszapuka

Réti nyúlhere ( Anthyllis vulneraria L. ) hüvelyesek családjába tartozik. Teája vese, hólyag, cukorbetegségek ellen, továbbá erősítő kúrákhoz ajánlják.

 

Olajfűz

Ezüst fűz: (Elaeagnus angustifolia L. ) az ezüstfa félék családjába tartozik. Dísznövényként, sövényként is ültetik. A leveleiből magas vérnyomás elleni teát készítenek. A tea langyos vízben való áztatással készül. Az áztatás ideje -8 óra.

 

Orbáncfű

Csengőlinka, lyukaslevelű fű (Hypericum perforatum L:) Teája gyomor, bélfekély, magas vérnyomás, emésztési zavarok, belső-külső vérzések, vese és epebántalmak ellen alkalmazható. Külsőleg nehezen gyógyuló sebeket, bőrbántalmakat kezelnek, öblögetőként torokgyulladás és fogínysorvadás ellen is jó.

 

Pacsirtafű

Keserű pacsirtafű ( Polygala amara K. )pacsirtafű félék családja. Teája nyálkaoldó, étvágygerjesztő.

 

Palástfű

Közönséges palástfű ( Alchemilla vulgaris L:) rózsafélék családjába tartozik. Teája menstruációs vérzések csillapítására, gyomor és bélhurut ellen isszák. Főzetével gyulladásos testrészeket –aranyeret- borogatnak, illetve fürdetnek.

 

Paprika

Törökbors, spanyolbors, kertibors, pogánybors (Capsicum annuum L.) burgonya félék családjába tartozik. Hazánkba a törökökkel került az150-es évek táján. A magyar konyha jellegzetes fűszernövénye. Csípős és csemege változata ismert. Gyógyászati célra a csípős paprikát használják. Szeszes kivonata hajszálértágító, bőrvörösítő. Reuma elleni bedörzsölő szerekhez és hajvizekhez adják.

 

Papsajt

Kereklevelű mályva (Malva neglecta Wall.) mályva félék családjába tartozik. Forrázatát köhögés ellen és bélhurutban bélbevonó szerként fogyasztják. Külsőleg torok öblítésre, lágyító borogatásra alkalmazzák.

 

Pásztortáska

(Capsella bursa pastoris Medik.) keresztes virágúak családjába tartozik. Teáját gyomor, bélvérzés, és erős méhvérzés csökkentésére használják.

 

Pemetefű

Orvosi, vagy fehér pemetefű (Marrubium vulgare L.) ajakos virágúak családjába tartozik. Teája légcsőhurut, étvágytalanság, májbetegségek ellen ajánlják. A pemetefűvet gyógycukorkák és keserűlikőrök készítésénél is használják. Érdekesség, hogy megfestve dísznövényként és koszorúk készítésére is használják.

 

Petrezselyem

(Petroselinum crispus Nym.) A hazai konyhákban is jól ismert fűszer és gyógynövény. Teája vizelethajtó. A népi gyógyászatban veszedelmes orvosság, mert vesevérzést, terhes nőknél pedig vetélést is okozhat.

 

Pipacs

Vadmák (Papaver rhoeas L.) mákfélék családjába tartozik. Hazánban is sokfelé előforduló növény. Teája köhögéscsillapító, enyhe nyugtató hatású.

 

Porcikafű

Borzas porcikafű, (Herniaria hirsuta L. )szegfűfélék családjába tartozik. Somogy és Veszprém megye homokos talajain terem Teája vese és hólyagbántalmakban szenvedőknek vizelethajtó hatású.

 

Porcsinfű

Madárkeserűfű, porcfű, disznópázsit (Polygonum aviculare L. ) keserűfű félék családjába tartozik, nem összekeverendő a porcikafűvel. Teája bélhurut, légcsőhurut, légcsőhurut és hólyagbántalmak ellen alkalmazható. Tovább>>>

 

Pozsgás zsázsa

(Lepidium cartilagineum Thell.) keresztesvirágúak családjába tartozik. Teáját influenza elleni védekezésül, mandulagyulladásnál toroköblögetőként alkalmazzák

 

Ragadós galaj

(Galium aparine L.) buzérfélék családjába tartozik. Drogja idegnyugtató, enyhe altató, vérnyomáscsökkentő hatású.

 

Római kamilla

Római székfű (Anthemis nobilis L.) fészkesvirágzatúak családjába tartozik. Franciaország nyugati tájain vadon termő, hazánkban termesztett illatos növény. Forrázatát gyomorerősítőnek és szélhajtónak isszák. Érdekesség mosdóvízként hajápolószer.

 

Római kömény

Egyiptomi kömény (Cuminum cyminum L.) ernyősvirágzatúak családjába tartozik. Főzetét kólika és étvágytalanság ellen isszák. Illóolaját reuma elleni bedörzsölő szerekben használják.

 

Rozmaring

(Rosmarinus officinalis L.) ajakos virágúak családjába tartozik. Hazánkban, cserepekben nevelt illatos gyógy – és fűszernövény. A levéldrogból készült forrázatot szélhajtóként, étvágygerjesztőként, idegerősítőként, epehajtóként, görcscsillapítóként, kellemetlen menstruációs és klimaxos tünetek megszüntetéseként fogyasztják. Az illóolajából reuma elleni bedörzsölőszereket, molyirtószert, illatszereket készítenek.

 

Rózsa

(Rosa centifolia L.) Hazánkban jól ismert kerti rózsák minden faja felhasználható gyógynövényként. Főzetének, forrázatának hatása erősen összehúzó. Alkalmazzák bélhurut, gyomos és bélvérzés ellen. Toroköblögetőként mandulagyulladás és fogínysorvadás esetén. Érdekesség: egyéb gyógyteák díszítéseként, dohányillatosítására, füstölőkeverékekhez. A Rózsaolaj a parfüm- kozmetikai iparban drága alapanyag.

 

Rózsameténg

(Vinca rosea L.) télizöld félék családjába tartozik. Eredete Ázsia, Afrika szubtrópusi területei. Európa területén dísznövényként nevelik. A népi gyógyászatban – eredeti termőhelyén - régóta használják skorbut, cukorbaj, fehérvérűség, bőrkiütések, fekélyek és még sok más betegség ellen.

 

Salátaboglárka

(Ranunculus ficaria L.) boglárka félék családjába tartozik. A korai zsenge levelekből salátát is szoktak készíteni. C.vitamint tartalmaz.

 

Sarlós gamandor

(Teucrium chamaedrys L.) ajakos virágúak családjába tartozik. Teáját emésztési zavarok ellen alkalmazzák.

 

Sédkender

Sédfű, (Eupatorium cannabinum ) teája ves,epe,májbántalmak ellen használható. Enyhe hashajtóhatású.

 

Seprőzanót

Seprőfű, (Sarothamnus scoparius Wim.) a cserje seprűs hajtásaiból seprűt kötnek. A gyógyszeripar használja fel. Drogja szívre és vesére ható anyagokat tartalmaz.

 

Somkóró

Orvosi somkóró, kőhere, vad lóhere, sárkerep (Melilotus officinalis L.) hüvelyesek családjába tartozik. A virágdrogokat főképp dohány illatosítására használják. A fűdrogból készült teát gyomor, bél, légzőszervi megbetegedésekre használják. Külsőleg lágyító borogatásként kelésekre, fekélyekre, visszérgyulladásra használják.

 

Sóskaborolya

(Berberis vulgaris L.) Sóskafélék családjába tartozik. A gyökér és a kéregdrog főzete gyomor, bél, máj, epebántalmak ellen továbbá enyhe hashajtóként használják.

 

Szagos müge

Erdőmesterfű, májusfű (Asperula odorata L.) Buzérfélék családjába tartozik. Teája vese, máj, epebántalmak ellen továbbá vértisztítóként és izzasztónak használják. A fűvel dohányt illatosítanak.

 

Szamóca

Erdei szamóca, földi eper (Fragaria vesca L.) Rózsafélék családjába tartozik. Fajtaváltozatait nagyban termesztik. Teája bélhurut ellen és enyhe izzasztóként használják. Cukorbaj elleni teakeverékek alkotórésze. A tea íze kellemes ezért sokan szívesen fogyasztják teapótlóként is.

 

Szappanfű

Orvosi szappanfű, (Saponaria officinalis L.) Szegfűfélék családjába tartozik. Forrázatát erős hatású nyálkaoldóként használják.

 

Szarkaláb

Keleti szarkaláb, (Consolida orientalis Schröd.) Boglárkafélék családjába tartozik. Fajta változatait kertekben is ültetik. Forrázatát belsőleg enyhe hashajtóként, értágítóként alkalmazzák. Külsőleg szemborogatóként használják.

 

Százszorszép

Rukerc, (Bellis perennis L.) Fészkes virágzatúak családjába tartozik. Teája nyálkaoldó, vizelet hajtó, izzasztó, vértisztító és vérnyomáscsökkentő hatású.

 

Szeder

Hamvas szeder, (Rubus caesius L.) Rózsa félék családjába tartozik. Teáját hasmenés ellen, izzasztóként, vizelethajtóként fogyasztják. Cukorbaj elleni teakeverékek alkotó része. Érdekesség: jelentős tömegét a magyar Planta tea készítésére használjuk fel amely kellemes élvezeti ital. Íze illata a kínai teára emlékezet.

 

Szemvidítófű

Orvosi szemvidítófű, ( Euphrasia rostkoviana Hayne ) Tátogatók családjába tartozik. Teája gyomor és bélfekély elleni szer. Forrázatát szemgyengség ellen borogatásként használják.

 

Szentperje

Illatos szentperje (Hierochloé odorata Beauv.) A drogból készülttea légzőszervi megbetegedések ellen alkalmazható. Dohányillatosító és likőr fűszer is.

 

Sziki üröm

(Artemisia maritima L.) Fészkesvirágzatúak családja. Teája étvágygerjesztő, emésztést serkentő hatású. A nyílás előtt gyűjtött virágfészkeiből bélféregűző teát készítenek.

 

Szilfa

Mezei szil (Ulmus campestris L.) Szilfafélék családjába tartizok. Főzete hasmenés ellen, vizelethajtónak, skrofulózis, vesekő ellen valamint vértisztítónak alkalmas. Külsőleg bőrkiütések borogatására, és aranyeres bántalmakra ülőfürdőnek alkalmazzák.

 

Szulákfű

Apró szulák, folyófű, folyondár. (Convolvulus arvensis ) Szulákfélék családjábatartozik. A drogja hashajtó, vizelethajtó, asztma elleni szer, magas vérnyomáscsökkentő.

 

Szurokfű

Vad majoránna, (Origanum vulgare L.) Ajakos virágúak családjába tartozik. Teája köhögéscsillapító, étvágyserkentő, idegnyugtató hatású. Érdekesség: a kerti majoránna helyett fűszerként is alkalmazzák.

 

Szúrós gyöngyajak

(Leonurus cardiaca L.) Ajakos virágúak családjába tartozik. Teája enyhe szívserkentő, asztma elleni szer, idegnyugtató, pajzsmirigytúltengés elleni szer, szélhajtó, prosztatagyulladásra alkalmazható.

 

Tárkonyürüm

Esztragon, tárkony, (Artemisia dracunculus L. ) Fészkesvirágzatúak családjába tartozik. Megtalálható a konyhákban fűszerként alkalmazva. Ecet, saláta, uborka fűszerezésre, mártásokba, főzelékekbe.

 

Tejoltó galaj

Tejoltófű, (Galium verum L. ) Buzér félék családjába tartozik. Teája vese, epe, máj, légzőszervi megbetegedések ellen alkalmazható. Érdekesség, hogy régen sajtot is festettek vele.

 

Tisztesfű

Tarlóvirág, (Stachys annua L.) Ajakos viráguak családába tartozik. Teája légzőszervi megbetegedések ellen használható. Régebben epilepsziás és hűléses megbetegedések ellen is használták.

 

Turbolya

Zamatos turbolya, illatos turbolya (Anthryscus cerefolium Hoffm.) Ernyősvirágzatúak családjába tartozik. Teáját vese, hólyag, légző- és emésztőszervi megbetegedések ellen használják. A kora tavaszi zsenge hajtásokból salátát is készítenek.

 

Tüdőfű

Orvosi tüdőfű, tüdőgálna, pettyegtetett fű (Pulmonaria officinalis L. ) Érdeslevelűek családjába tartozik. Teája a leghatásosabb légzőszervi megbetegedésekre alkalmazott szer.

 

Tyúkhúr

Tikhúr, csibehúr, tyúkbegy, (Stellaria media Vill.) szegfűfélék családjába tartozik. Teája vese, és epeműködést serkentő, házi szer.

 

Tölgyfa

Kocsányos tölgy, (Qquercus robur L.) bükkfélék családjába tartozik. A Fák fiatalabb kérgeiből készült főzett a fa magas csertartalma miatt erős összehúzó hatású. Főzetét belsőleg alkalmazva hasmenés, gyomor és bélvérzés ellen, külsőleg pedig fagyásos, gyulladásos vagy izzadó testrészek borogatására alkalmas.  Aranyeres bántalmakra ülő fürdőnek is alkalmazzák. Érdekesség: az összegyűjtött makkot megpörkölték. A makk-kávé erősítő hatású ezért régebben angolkórós gyerekekkel itatták. Naponkénti fogyasztásával az öregkor krónikus bélhurut bántalmai csökkenthetők.

 

Vadárvácska

Háromszínű árvácska (Viola trocolor L.) Ibolyafélék családjába tartozik. Teája erősítő, vértisztító, nyálkaoldó, vérnyomáscsökkentő hatású.

 

Vadgesztenye

Lógesztenye, bokrétafa (Aesculus hippocastanum L.) vadgesztenyefélék családjába tartozik. Háziszerként bélhurut, belső vérzés ellen, külsőleg pedig pattanások ellen arcvízként használják. Érdekesség: a vadgesztenye magját házi szerként finom kelmék mosására is használják.

 

Varádicskóró

Gilisztaűző varádics (Tanacetum vulgare L.) Fészkes virágzatúak családjába tartozik. Teáját bélféregűzésre használják. Óvatosan használandó, mert mérgező is lehet.

 

Varjúhájfű

Borsos varjúháj, borsos szaka, (Sedum acre L.) Varjúháj félék családjába tartozik. A növény virágos hajtásaiból idegnyugtató, enyhe altató hatású, epilepszia elleni, magas vérnyomást csökkentő, vérző aranyér elleni és hashajtóhatású forrázatokat készítenek. A növény frissen kisajtolt nedvét reumás bántalmakra bedörzsölőként használják.

 

Varjútövis

Varjúbenge (Rhamnus catharticus L.) Bengefélék családjába tartozik. Hatása: hashajtó, vizelethajtó, vértisztító. Érdekesség: a sárga színanyaga miatt parketták, padlók színezésére is használják.

 

Vasfű

Közönséges vasfű, uborkafű (Verbena officinalis L.) Vasfűfélék családjába tartozik. Teája üdítő, erősítő, étvágyserkentő, hörghurut- és szamárköhögést csillapító, máj- és epebántalmakat megszüntető. Érdekesség: a háztartásban savanyúságok ízesítésére is használják.

 

Vérfű

Őszi vérfű, (Sanguisorba officinalis L.) Rózsafélék családjába tartozik. A drogból készült teája hasmenés, gyomor- és bélvérzés, erős havi vérzés ellen használják. Aranyeres bántalmakra, öblögetésre használják.

 

Veronikafű

Orvosi veronika, (Veronica officinalis L.) Tátogatók családjába tartozik. Teáját köhögés csillapítására, asztma és szívasztma ellen használják.

 

Vérrontó pimpó

Vérhasgyökér. (Potentilla erecta Rausch.) Rózsafélék családjába tartozik. Főzetét belsőleg makacsbélhurut ellen, belső vérzések csillapítására, külsőleg gyulladt testrészek borogatására, fogíny erősítésére és torokgyulladás ellen öüblögetőül használják.

 

Vizimenta

Balzsamfű, (Mentha aquatica L.) Ajakos virágúak családjába tartozik. Forrázatát belsőleg szélhajtónak, gyomor- és epebántalmak ellen, bélféregűző, külsőleg pedig reumás bántalmak ellen bőrvörösítő borogatóként használják.

 

Zsálya

Orvosi zsálya, kerti zsálya, (Salvia officinalis L). Ajakosvirágúak családjába tartozik. Forrázatát belsőleg a húgyutak fertőtlenítésére, bélhurut ellen, legyengítő izzadás meggátlására használják. Teája összehúzó hatású. Alkalmazzák továbbá külsőleg torok- és gyulladásos testrészek öblögetésére, borogatására. A leveléből aranyeres bántalmakra ülőfürdőt is készítenek

 

Zsurló

Mezei zsurló, kannamosófű, bábaguzsaly, cindrót, békarokka (Equisetum arvense L.) Zsurló félék családjába tartozik. Főzete vizelethajtó, vesetisztító, izzasztó, vérzéscsillapító, valamint epe- és májbántalmak elleni teakeverékek alkotórésze. Reuma, csúz és mészlerakódás okozta bántalmak ellen is használják. A mezei zsurló nem tévesztendő össze a mérgező hatású mocsári zsurlóval! 

 

Ökörfarkkóró

Szöszös ökörfarkkóró, mezei gyertya, sárga virág, (Verbasum phlomoides L.) tátogatók családjába tartozik. A drogból készült tea a izzasztó, vizelethajtó vértisztító hatású. Hajápolásban a szőke haj ápolója

 

Ördögharaptafű

Fekélyfű, (Succisa pratensis Mnch.) mácsonyafélék családjába tartozik. Teáját gyomor, bélfekély, gyomorvérzés ellen alkalmazzák. Aranyeres bántalmak ellen a fűből ülőfürdőt készítenek.

 

Örvénygyökér

Örménygyökér (Innula helenium L.) fészkes virágzatúak családja. SA növény főzetét asztma, epebántalmak, vesebántalmak, magas vérnyomás, étvágytalanság, bélférgek ellen, húgyutak fertőtlenítésére alkalmazható.