20 Jótékony szénhidrát, amit enned kell, ha fogyni akarsz!

 

A szénhidrát a legtöbb fogyókúrázó mumusa, pedig vannak köztük olyanok is, melyek nélkül nem tudsz lefogyni.

A szénhidrátok hizlalnak - legalábbis a rosszak. De nem minden szénhidrát rossz: ha helyesen táplálkozol, akkor a szervezetednek energiát is fel kell használnia, hogy ezeket lebontsa és hasznosítsa.

Léteznek tehát karcsúsító és hizlaló szénhidrátok, vagyis olyanok, amelyekre a tested genetikailag fel van készülve, és olyanok, amelyek megrémisztik.Szénhidrátra szükséged van, de nem mindegy, hogy a zsírégetők vagy a zsírraktározók táborából választasz.

A méret a lényeg

Ahhoz, hogy a szénhidrátok hasznosítható formába alakuljanak, a szervezetednek energiát kell befektetnie. Minél nagyobb a szénhidrát-molekula, annál nehezebb a lebontása, vagyis annál több energiát éget el.

Az olyan különböző élelmiszerek, mint a csokoládé, a korpás kenyér, a sárgarépa vagy az eper mind tartalmaznak szénhidrátot.

A szervezet ebből nyeri a glükózt, azt a cukormolekulát, amivel később dolgozni tud.

Attól függően, hogy milyen gyorsan és milyen magasra tudják a különféle szénhidrátok felemelni a vércukorszintet, hizlalnak vagy karcsúsítanak, a zsírraktározást vagy a zsírégetést korbácsolják fel.

Tudtad?
Az agy nem táplálkozik mással, mint cukorvegyülettel. Folyamatosan glükózt vesz fel a vérből, ha pedig nincs elegendő édes anyag, akkor gyengül a koncentráció, fáradt és rosszkedvű leszel. Ezért javasolják például a diákoknak, hogy vizsgák előtt egyenek csokoládét vagy szőlőcukrot.

A legérzékenyebb mérőműszer: a vércukorszint

Mivel a szervezetednek szüksége van a glükózra a működéshez, tested igyekszik elérni, hogy a vércukorszintet állandó szinten tartsa, a glükózraktárok pedig - a májban és az izmokban - telítve legyenek tartalékokkal.

Cseppet sem mindegy azonban, hogy ezt a glükózigényt milyen típusú szénhidráttal fedezed, hiszen míg az egyszerű szénhidrátok lebontása nem igényel energiát a testedtől, a raktárok megtöltése után pedig puha zsírpárna formájában ragadnak a hasadra, fenekedre vagy éppen a csípődre, addig az összetett szénhidrátok lebontása időt vesz igénybe. Ezek a szénhidrátok lassabban emelik meg a vércukorszintet, ami így lassabban is esik vissza, vagyis később fogsz újra megéhezni.

Glükagon, a szuper zsírégető

A hasnyálmirigy által termelt karcsúsító hormon a glükagon. Feladata, hogy fékezze az inzulintevékenységet, megakadályozza, hogy rögtön az összes vércukor a sejtekbe jusson, aktivitásra sarkallja a májat, újra feltölti a vércukorszintet, miközben kivonja a zsírt a zsírsejtekből.

Ezért nem tudsz fogyni

Míg a glükagon beindítja a fogyást, addig bizonyos táplálékok lelassítják az anyagcserédet, és elhízáshoz vezetnek. Nézd meg videónkat és tudd meg, mit kell elkerülnöd, ha nem akarod, hogy lelassuljon az anyagcseréd!

Anyagcsere-lassító ételek listája

Ha lassabb az anyagcseréd, a plusz kilók is könnyebben kúsznak fel. Tudd meg, melyek azok az ételek, amelyek lelassíthatják azanyagcserédet.

Dátum: 2011. január 15.

Készítette: Femina.hu

Ahhoz, hogy a hasnyálmirigy előállítsa a glükagont, szénhidrátra van szükség, bizonyos vércukorszint felett - amit a rossz szénhidrátok okoznak -  azonban a karcsúsító hormon nem lép működésbe. Ahhoz tehát, hogy a glükagon kifejtse a hatását, vagyis fogyni kezdj, jó szénhidrátokra van szükséged.

Jó és rossz szénhidrátforrások

A kémiailag finomított fehér cukrot a lehető legritkábban használd, édesíts inkább természetes szerekkel: mézzel, juharsziruppal, alma- vagy körtelésűrítménnyel.

 

Kerüld a cukorral tartósított lekvárokat, a fehér kenyeret, a gabonapelyheket, a pattogatott kukoricát, a péksüteményeket. Rossz szénhidrátforrás a főtt sárgarépa, a mazsola, a tök, de az érett banán is.

20 karcsúsító szénhidrátforrás

 

friss zöldséglevek

friss gyümölcslevek

gombák

lencse

bab

rozskenyér

hántolatlan gabonamüzli

teljes őrlésű lisztből készült tészta

keserű csokoládé

dió

földimogyoró

barnarizs

aszalt sárgabarack

szójatej

hajdina

alma

natúr joghurt

főtt burgonya

narancs

mangó