Mérleg helyett, miből mennyit?

 



1 csapot evőkanál liszt 1,5 dkg 
1 púpozott evőkanál liszt 2 dkg 



1 csapott evőkanál cukor 1,5 dkg 
1 púpos evőkanál cukor 2 dkg 

1 csapott evőkanál só 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál só 2 dkg
1 kávéskanál só 1 dkg 
1 késhegynyi só 0,5 dkg 

1 csapott evőkanál zsemlemorzsa 1,2 dkg
1 púpozott evőkanál zsemlemorzsa 1,8 dkg
1 csapott evőkanál búzadara 1,5 dkg 
1 púpozott evőkanál búzadara 2 dkg



1 csapott evőkanál zsír vagy vaj 2-3 dkg 
1 csapott evőkanál olaj 2 dkg 
1 diónyi zsír vagy vaj 2 dkg 
1 tojásnyi zsír vagy vaj 5-6 dkg

10-12 közepnagyságú burgonya 1 kg

8-10 középnagyságú alma 1 kg
 
1 nagyobb fej káposzta vagy kelkáposzta 1 kg 



Mennyit főzzünk 1 főre?

  • leves 3 dl
  •  
  • mártás 1 dl
  •  
  • főzelék 2,5 dl
  •  
  • csont nélküli hús 15 dkg
  •  
  • csontos hús 25 dkg
  •  
  • apró hús 15 dkg
  •  
  • kész hússzeletek 2 szelet
  •  
  • hal 20-25 dkg
  •  
  • rántotta 3 tojás
  •  
  • köretnek zöldség- és főzelékféléből 15-20 dkg
  •  
  • köretnek rizsből, tarhonyából 10 dkg
  •  
  • köretnek burgonyából 15 dkg
  •  
  • főtt tésztának kész száraztésztából személyenként 12-14 dkg
  •  
  • főzelékeknek hüvelyesekből 10 dkg
  •  
  • főzelékeknek zöldségekből 25 dkg
  •  
  • levesbe rizs 1,5 dkg
  •  
  • levesbe levestészta 1 dkg